Počet olympionikov klesá, Čaplovič štartuje program pre mladých

TA3, SITA
4.2.2013 12:01

Ministerstvo školstva, ktoré má na starosti aj oblasť športu, spúšťa nový program na podporu mladých športovcov. Tí by mohli Slovensko reprezentovať na blížiacich sa zimných olympijských hrách v ruskom meste Soči v roku 2014, na letnej olympiáde v roku 2016 v Rio de Janeiro a ďalších medzinárodných súťažiach.

"Rozhodli sme sa cez Národné športové centrum spustiť nový komplexný program slovenský šport 2020 zameraný na identifikáciu športových talentov v SR, optimalizáciu ich športovej prípravy a výchovy novej štátnej reprezentácie v spolupráci so športovými zväzmi," povedal na dnešnej tlačovej konferencii minister školstva Dušan Čaplovič.

Projektový manažér NŠC pre športové činnosti Richard Galovič uviedol, že Slovensko na olympiáde reprezentuje stále menej športovcov a tento trend treba zastaviť. V rámci programu získa podporu najmä 96 športovcov do 23 rokov, ktorí vo svojich športoch patria medzi 16 najlepších na svete. "Naše dlhodobé skúsenosti ukazujú, že keď chceme, aby športovec bol výnimočný, musí už v mladom veku dosahovať určitú výkonnosť. Dnes na nich ukazujeme a pomenúvame športovcov, o ktorých sa musí táto krajina postarať, ak chce pomôcť vrcholovému športu," povedal Galovič.  Týchto športovcov bude NŠC podporovať, príprava bude prebiehať v ich materských kluboch.

Ambasádormi projektu budú špičkoví slovenskí reprezentanti, ktorí majú byť pre mladých športovcov vzormi a budú ich motivovať. Prípravu mladých športovcov bude podporovať tím zložený z diagnostikov, športového fyziológa, dietológa či psychológa.

Program slovenský šport 2020 ministerstvo rozbieha v rámci novej koncepcie rozvoja športu, ktorú kabinet schválil koncom minulého roka. Na oblasť športu ide z ministerstva školstva asi 33 miliónov eur. Čaplovič dodal, že rezort hľadá aj ďalšie zdroje z ministerstva vnútra a obrany, s ktorými na podpore športu spolupracuje a využívať plánuje aj peniaze z eurofondov.

Pozrite si záznam z tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok