SDKÚ chce prijať Etický kódex člena strany

SITA
4.2.2013 10:06

SDKÚ-DS chce prijať etický kódex strany. Ako povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, prijatie etického kódexu je silný signál pre verejnosť, ako sa chce strana správať.

SDKÚ chce prijať Etický kódex člena strany
SITA

„ Ale nielen ako signál, ale strana by mala mať takúto normu, aby zaviedla určitý štandard správania sa členov strany a v prípade porušenia je taká norma veľmi dobrou pomôckou pre rozhodovanie vedenia, či boli porušené pravidlá správania sa. Za porušenie môže nasledovať trest aj vyššieho rangu, prípadne vylúčenie zo strany,“ povedal Štefanec s tým, že etický kódex by mal byť súčasťou nových stanov, na ktorých v strane pracujú.

Podľa Štefanca nie je dôležité len dodržiavať platnú legislatívu, ale užitočné je urobiť aj niečo viac. Pripomenul, že ako šéf firmy presadil zavedenie etického kódexu, ktorý veľmi pomohol zlepšiť vzťahy. „Bol to odraz etalónu medzi pracovníkmi navzájom, ale aj pracovníkmi a zákazníkom.

Je to zakotvenie zásad, ktoré sú pre mnohých ľudí prirodzené. Sú aj v základnom etickom kódexe, čo je pre mňa Desatoro. Sú to základné veci ako sa správať - nekradnúť, ako sa správať k rodine, ako sa správať k ľuďom, za ktorých sme zodpovední,“ zdôraznil. Etický kódex prijala aj vláda pred zavedením eura, keď bol Štefanec jej splnomocnencom pre tento proces. „Dobrovoľne sa prihlásili ľudia, že nebudú zvyšovať ceny zavedením eura,“ dodal.

Viditeľné veci vieme podľa Štefanca zapísať aj do iných noriem ako do zákonov. „Preto vznik etického kódexu považujem za potrebný, aby bolo jasne zadefinované, aké sú normy správania pre členov,“ uviedol. Napríklad v kódexe má byť uvedené, že funkcionár strany nemôže robiť obchodné vzťahy s organizáciou, za ktorú má SDKÚ-DS politickú zodpovednosť, či už je to ministerstvo, alebo starostovia a primátori na svojej úrovni.

„Ak je niekto funkcionár, nemôže robiť biznis sám so sebou. Etický kódex znamená vyriešenie konfliktu záujmov touto normou. Znamená to zlepšenie vzťahov a fungovanie organizácie, ktorá týmto spôsobom dá najavo, že je pre ňu dôležité nielen správanie sa organizácie ako takej, ale aj správanie sa ľudí v tejto organizácii. Verím, že SDKÚ-DS bude prvou stranou, ktorá zavedie svoj etický kódex,“ zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok