Západ zasypal sneh, v Bratislave vyhlásili kalamitu

TA3, SITA, TASR
17.1.2013 15:46

Hlavné mesto pre husté sneženie vyhlásilo druhý kalamitný stupeň. MHD ale aj regionálne autobusy mali meškanie niekoľko desiatok minút.

Západ zasypal sneh, v Bratislave vyhlásili kalamitu
SITA, TASR, P. Hudec
002.jpg

Ani vo večerných hodinách sa nepodarilo odstrániť všetky komplikácie na cestách hlavného mesta, ktoré vznikli pre husté sneženie počas dňa. Naopak, asi o 18.45 h došlo k ďalšiemu výpadku spojov mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Po tom, ako sa jednej z električiek utrhlo "zmetadlo", až do 19.20 h úplne vypadla električková doprava do mestských častí Karlová Ves a Dúbravka.

Premávku spojov Dopravného podniku Bratislava (DPB) komplikoval aj rastúci počet nehôd najmä v centre mesta. "Spoje meškajú a nie je možné dodržiavať cestovné poriadky. Cestujúcich prosíme o trpezlivosť," informoval DPB na svojom webe.

V meste sa taktiež podvečer vykoľajila už tretia električka v priebehu necelých piatich hodín. Stalo sa tak pri Železničnej stanici Vinohrady krátko po 18.00 h. Na mieste bola zabezpečená náhradná autobusová doprava, problém sa však podarilo vyriešiť asi do 20 minút. Dve predchádzajúce električky sa vykoľajili na Štúrovej a Astronomickej ulici.

MHD v Bratislave meškala, niekde nepremávala

Situácia so zjazdnosťou ciest v Bratislave bola po hustom snežení mimoriadne komplikovaná, najmä v kopcovitých oblastiach Bratislavy. Mestské časti, na území ktorých sa takéto lokality nachádzajú, zabezpečujú čistenie komunikácií III. a IV. triedy.

"Vonku máme všetky odhŕňacie a posypové vozidlá i personál," informoval Robert Molnár, riaditeľ EKO-podniku VPS, ktorý sa stará o údržbu komunikácií v bratislavskom Novom Meste. Za mimoriadne náročnú označil Molnár údržbu ciest a chodníkov na Kolibe a Kramároch. "Na očistené komunikácie navyše prakticky okamžite napadne nový sneh, ktorý musíme nanovo odhŕňať," uviedol Molnár. Dodal, že napriek sťaženým podmienkam majú situáciu pod kontrolou.

Zimnú údržbu s maximálnym nasadením ľudí i techniky zabezpečil aj zmluvný partner Starého Mesta. "Celkovo je v teréne 15 vozidiel, z toho 2 sypače, 4 traktory s radlicou, 6 multikár s radlicou a 3 obslužné autá," spresnil hovorca Starého Mesta Tomáš Halán. Dodal, že v prípade oblastí ako je Horský park či Slavín zjazdnosť komunikácií neustále zabezpečuje pohotovostná služba.

Na pohotovostnú službu a dispečing zimnej údržby, ktorej číslo je uvedené na stránke mestskej časti, sa môžu obrátiť aj obyvatelia Karlovej Vsi. "Momentálne sú v teréne všetky dostupné mechanizmy," uviedol prednosta karlovoveského Miestneho úradu Rastislav Velček. Priznal, že situácia nie je jednoduchá. "Najmä v oblastiach, kde je naozaj náročný terén, napr. na Dlhých dieloch, Starých gruntoch či v okolí Sološníckej ulice."

Trolejbusy na bratislavských Kramároch nejazdili, MHD stála aj na Palisádach, kde sa na Mudroňovej ulici skrížil trolejbus. Na bratislavskej Štúrovej ulici sa krátko pred 13.30 h vykoľajila električka číslo šesť. Z tohto dôvodu bola na mieste zablokovaná premávka električiek zo Štúrovej ulice a ulice Jesenského.

"Zabezpečená bola náhradná autobusová doprava. Odklon električiek bol cez Námestie SNP a Kamenné námestie," informovala Denisa Krivosudská z komunikačného odboru Dopravného podniku Bratislava.

Dispečing DPB zasahoval aj v obratisku na Astronomickej ulici, kde sa vykoľajila električka číslo osem. Nehoda sa zaobišla bez zranenia. "Odklon bol v smere na Železničnú stanicu Nové Mesto. Zabezpečená bola náhradná autobusová doprava," informovala Denisa Krivosudská z komunikačného odboru DPB.

Podľa poludňajších informácií Zoltána Havera z dispečingu Dopravného podniku Bratislava sa k policajnej akadémii v Devínskej Novej Vsi pre neprejazdnosť cesty nedostala linka č. 23.

Za veľmi problémové miesta Haver označil aj Agátovú ulicu v Dúbravke a Klanec v Lamači. "Raz ideme, raz nejdeme, niekedy stojíme aj hodinu," opísal situáciu v týchto lokalitách Haver. Nájazdy na mosty cez Dunaj sú naopak podľa jeho informácií bez problémov.

Doprava nejazdila podľa cestovného poriadku. Meškanie odhadoval Haver približne na 55 minút.

Druhý kalamitný stupeň

V hlavnom meste vyhlásili pre neprestávajúce sneženie druhý kalamitný stupeň, zvažuje sa aj tretí. Všetky vozidlá a pracovníci zimnej údržby boli preto počas celého dňa v teréne.

Mesto vyzývalo vodičov, aby boli na cestách opatrní a ak nemusia, necestovali autami. Pracovníci zimnej údržby totiž nestíhali odpratávať sneh z parkovacích miest, preto bol problém v meste zaparkovať.

K opatrnosti na cestách v Bratislavskom kraji vyzývala aj polícia. Pripomínala vodičom povinnosť mať zimné pneumatiky, auto musí byť očistené od snehu. "Zníženie rýchlosti, dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a zvýšenie pozornosti prispejú k tomu, aby ste do svojho cieľa dorazili bezpečne," uviedla bratislavská hovorkyňa Petra Hrášková. Všetky bratislavské cesty sú podľa nej prejazdné, na ich povrchu sa nachádza kašovitá vrstva snehu.

Vykoľajená električka v centre

Pavol Hudec.JPG

Cesty v kraji sú zjazdné, problém je na Pezinskej Babe

Všetky cesty v Bratislavskom kraji sú zjazdné, problematický terén je len na Pezinskej Babe. Informovala o tom tlačová tajomníčka kraja Miroslava Rácová. Cestári budú v teréne celý deň, ak si to situácia vyžiada. V okrese Senec je na cestách päť sypačov, rovnako aj v okrese Pezinok, kde pomáha aj traktor, v okrese Malacky sú v teréne tri sypače a dva traktory.

Zimnú údržbu v Bratislavskom kraji zabezpečuje spoločnosť Regionálne cesty Bratislava. Dispečing monitoruje počas zimy cesty v Malackách, Pezinku a Senci. Spoločnosť spravuje 511,68 km ciest II. a III. triedy a 130 mostov, ktoré vlastní Bratislavský samosprávny kraj.

Hraničný priechod Čunovo-Rajka ostane uzavretý do piatka rána

Polícia v Bratislave upozorňovala vodičov nákladných vozidiel na uzatvorený hraničný priechod Čunovo-Rajka. Vzhľadom na to, že vozidlá cez tento priechod na územie Maďarska nemohli prejsť a boli zastavované už pred ním, zapĺňali sa parkoviská v smere do Maďarska. Uviedla to bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková.

"Polícia žiada vodičov nákladných vozidiel, ktorí smerujú do Maďarska cez hlavné mesto, aby zostali stáť na najbližšom možnom parkovisku a v ceste pokračovali, až keď bude možné prejsť cez hranice," zdôraznila. Parkovisko pri čerpacej stanici na diaľnici D2 bolo podľa nej takmer plné. V dôsledku toho sa tvorili kolóny, ktoré bránili vozidlám v prejazde do Rakúska na zjazdovej vetve D4.

"Policajti v Bratislavskom kraji v súčasnosti odkláňajú nákladné vozidlá na odstavné plochy. Po ich zaplnení budú vozidlá odstavené v pravom jazdnom pruhu diaľnic, aby nedošlo k paralyzovaniu dopravy v hlavnom meste. S ohľadom na bezpečnostnú situáciu v cestnej premávke umožníme ďalšiu jazdu vodičom, ktorí nesmerujú do Maďarska," uzavrela Hrášková.

Po uzavretí hraničného priechodu sa na diaľnici D2 vytvorila desať kilometrov dlhá kolóna kamiónov, ktoré boli odstavené v pomalom jazdnom pruhu. "Policajti odkláňajú kamiónovú dopravu prichádzajúcu po diaľnici D2 z územia Českej republiky na priľahlé odpočívadlá. Podobná situácia je aj na diaľnici D1 v smere Žilina – Bratislava," doplnil hovorca NDS.

Hoci Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pôvodne predpokladala, že by sa doprava mohla na tomto úseku postupne obnoviť už po 16.00 h, priechod ostal zatvorený aj o dve hodiny neskôr.

"Podľa informácií, ktoré nám poskytli kolegovia z Maďarska, zostane vzhľadom na nepriaznivý vývoj poveternostných podmienok hraničný priechod Čunovo–Rajka pre nákladnú dopravu nad 7,5 tony uzatvorený približne do 8.00 h zajtrajšieho (18.1.) dňa," informovala TASR hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Petra Hrášková.

Podľa očitého svedka na mieste sa situácia na hraničnom priechode poobede skomplikovala. Maďarská strana totiž nepustila kamióny na svoje územie ani po 16.00 h. Niektoré z nich sa presunuli z pomalšieho pruhu aj na ľavú stranu vozovky. Zaseknuté medzi kamiónmi tak ostali aj osobné vozidlá, v ktorých sú napríklad aj rodiny s deťmi. Šoféri nákladných vozidiel predpokladajú, že by sa doprava na hraničnom priechode mohla obnoviť po 18.00 h, no nevylučujú aj to, že ostanú na mieste stáť až do rána.

003.jpg

Situácia v Trnavskom kraji

Najviac snehu napadlo v noci v Trnavskom samosprávnom kraji v okrese Dunajská Streda. V Dunajskej Strede krátko pred 16. hodinou prestalo snežiť. Podobne tomu bolo aj v Šamoríne a Veľkom Mederi. Pracovníci údržby ciest počas celého dňa pluhovali vozovky a túto činnosť budú vykonávať aj v noci, aby sa v piatok (18. 1.) mohli ľudia dostať do práce bez meškania. TASR to povedal námestník riaditeľa Údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský.

"V celom Trnavskom kraji napadlo najviac snehu v našom okrese. V Šamoríne a Zlatých Klasoch to bolo až vyše 20 centimetrov. Počas celého dňa boli cesty prejazdné, ale od vodičov sa vyžadovala zvýšená opatrnosť," priblížil situáciu Baďanský. Ako dodal, na ceste I/63 medzi Šamorínom a Veľkým Mederom je centimetrová vrstva kašovitého snehu.

Vo večerných hodinách cestári dokončia úseky ciest III. triedy a nasledovať bude posyp, aby boli cesty ráno zjazdné. "V okrese Dunajská Streda pracuje 20 mechanizmov, z toho 12 sypačov s radlicami, ktoré v týchto hodinách len odhŕňajú, ešte nesypú. Zvyšok tvoria traktory so zadnou radlicou, ktoré čistia mestá," vysvetlil.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné

Všetky cesty na území Prešovského kraja sú momentálne bez problémov zjazdné, snehové jazyky sa však tvoria na ceste 1/68 Pusté Pole a na ceste 3. triedy medzi obcami Bajerovce a Krásna Lúka. Dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáš Lažo informoval, že na území celého kraja prevláda slabý vietor, silnejší je práve v okolí Pustého Poľa a Krásnej Lúky.

„Väčšina ciest 1. triedy je mokrá, miestami sa na nich nachádza kašovitá alebo ujazdená vrstva snehu do troch centimetrov. To sa týka predovšetkým horských prechodov Vernár, Podspády a Branisko, ale aj kopcov Obručné, Hutka, Petíč, Chmeľov, Ubľa, Vyšný Komárnik a Šarišský Štiavnik,“ konkretizoval Lažo.

Väčšina ciest 2. triedy je pokrytá ujazdenou vrstvou snehu do troch centimetrov, a to najmä v okolí Vysokých Tatier, Magury, Herlian, Stráňan a Becherova. Všetky cesty 3. triedy sú podľa Laža pokryté vrstvou ujazdeného a zľadovateného snehu až do piatich centimetrov.

Za posledných 24 hodín cestári posypali inertným materiálom viac ako 1600 kilometrov ciest a chemicky upravili viac ako 2800 kilometrov ciest vo všetkých strediskách okrem Vranova nad Topľou. Nasadených bolo takmer 90 posýpačov, ktoré prepluhovali vyše 7100 kilometrov ciest.

Žilinský kraj: Teplota kolíše okolo nuly

Všetky úseky cestných komunikácií na území Žilinského kraja sú zjazdné. Informoval o tom Pavol Habovštiak z Centrálneho dispečingu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja.

„Teplota momentálne kolíše okolo 0 stupňov Celzia. Cesty I., II. a III. triedy v Liptove, Turci, na Orave a Kysuciach sú prevažne mokré, na horských priechodoch je vo vyšších polohách utlačená vrstva snehu 2 až 3 centimetre,“ dodal Habovštiak.

Rakúsko: Schwechat pre kalamitu neprijíma lety

Husté sneženie komplikuje vo štvrtok dopravu v Rakúsku, najmä na východe a juhu krajiny. Viedenské medzinárodné letisko Schwechat neprijíma žiadne lety, ktoré odkláňajú do Linzu a Grazu.

Odlietajúci cestujúci čelia veľkým meškaniam a mnoho letov bolo úplne zrušených. Cestná doprava na mnohých miestach kolabuje a pribúda dopravných nehôd. "Každú minútu nám hlásia novú nehodu," povedal nemenovaný hovorca požiarnej služby. Meteorológovia predpovedajú, že na východe Rakúska napadne asi pol metra snehu a teploty klesnú pod mínus desať stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok