Opozícia vyzvala premiéra a prezidenta na vysvetlenie kauzy Čentéš

TA3, TASR
10.1.2013 14:14

Štátnosť neohrozuje boj opozície za spravodlivosť, ale predseda vlády a Smeru Robert Fico. Na dnešnej tlačovej konferencii opozície to povedal šéf SaS Richard Sulík. Zhodujú sa s ním aj lídri KDH, SDKÚ a Most-Híd Ján Figeľ, Pavol Frešo a Béla Bugár, ktorí prirovnávajú Ficove praktiky k Mečiarovým.

Zároveň sa nazdávajú, že v ohrozovaní štátnosti Ficovi pomáha aj prezident SR Ivan Gašparovič.
"Ohrozením štátnosti je Robert Fico," vyhlásil Sulík. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pripomenul, že tak ako dnes Fico, tak aj Vladimír Mečiar v minulosti, vždy keď bol v úzkych, hovoril, že opozícia ohrozuje štátnosť.

Podľa Bugára však štátnosť a parlamentnú demokraciu ohrozuje strana Smer-SD a nie opozícia. "Smer ohrozuje samotnú podstatu demokracie, znevažujú parlament a ohrozujú štátnosť. Pomáha tomu aj prezident SR," zdôraznil predseda Mosta-Híd.

Zároveň by rád poopravil Fica, ktorý hovoril o návrate zlepenca KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd a SaS. "Nie zlepenec, ale starý Fico je späť. Marketingová maska, ktorú nasadil po voľbách, mu vydržala necelý rok. Je to slušný výkon, gratulujem, ale teraz je späť jeho stará známa tvár a povaha," povedal Bugár.

Podľa predsedu SDKÚ-DS je v záujme zachovania štátnosti chlapsky sa porozprávať na pôde parlamentu aj s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom o dôvodoch, pre ktoré nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Predseda KDH Ján Figeľ poznamenal, že štátnosť ohrozuje hlavne ten, kto nerešpektuje Ústavu SR. Narážal na hlavu štátu, opozícia sa nazdáva, že nevymenovaním Čentéša došlo k porušeniu základného zákona štátu. Figeľ je presvedčený, že Slovensko má byť fungujúcou demokraciou a že moc patrí občanom. "To, čo predvádza Smer, je úsilie o totálne ovládnutie štátu," upozornil Figeľ s tým, že Smer-SD nesmie stotožňovať stranícke záujmy a štát. "Nepotrebujeme valec zo Súmračnej," vyhlásil Figeľ na adresu sociálnych demokratov.

Opozícia dnes reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica, ktorý po rokovaní vlády povedal, že opozičná fraška s voľbou generálneho prokurátora sa musí skončiť veľmi rýchlo. "Lebo to už nie je obyčajná fraška, ale je to už konanie, kedy sa začína napádať štátnosť, prechádza do hanobenia a neuveriteľných útokov, ktoré nemajú obdobu minimálne za posledných desať rokov," uviedol Fico. Opozíciu požiadal, aby nešírila chaos, aby nepokračovala v destabilizácii SR a neútočila na štátnosť. Vyhlásil aj to, že Smer-SD vyrušuje, že je zlepenec opäť pohromade.

Fico sa na "cirkusoch" nebude zúčastňovať

Ak pán prezident avizuje, že chce vystúpiť v Národnej rade, tak sa potom pýtam, načo je ten cirkus s mimoriadnou schôdzou národnej rady, uviedol dnes v Poprade k súčasnému dianiu v parlamente premiér Robert Fico.

Podľa premiéra by politika mala byť aj o súťažení v nápadoch. Za osem mesiacov v roku 2012 podľa neho súčasná opozícia neprišla s ničím. „Jedinou ich náplňou a obsahom politiky je robiť zle, nič iné nevedia, len robiť zle,“ uviedol Fico.

Premiér považuje za veľmi nebezpečné pre Slovensko, keď prvé dni v roku, keď si pripomíname 20. výročie vzniku republiky, sú spojené s nezmyselným pokusom politických dobrodruhov podať obžalobu na prezidenta Slovenskej republiky. „Preto nevidím žiadny dôvod na schôdzu národnej rady, pretože by liali kýble špiny, nič iné by to nebolo,“ uviedol

Premiér vyzval všetkých, aby mali úctu k tomuto štátu a aspoň trochu úcty k najvýznamnejším funkciám v tomto štáte. „Ja nehovorím o Ivanovi Gašparovičovi, hovorím o funkcii prezidenta Slovenskej republiky. Čo ten prezident ukradol päť miliárd dolárov alebo eur alebo niekoho zavraždil“ pýtal sa Fico.

Podľa premiéra prezident podľa nálezu Ústavného súdu SR využil svoje právo a nevymenoval straníckeho kandidáta, ktorého si vtedajšia koaličná rada vybrala. Zároveň všetkých vyzval, aby boli aspoň trochu normálni. „Trochu normálnosti. Po ničom inom nevolám a my sa nebudeme na týchto cirkusoch zúčastňovať,“ povedal Fico.

Záznam z brífingu opozície

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok