Fico: Keď treba robiť zle, opozičný zlepenec je na svete

TA3, TASR
9.1.2013 16:45

Opozičná fraška s voľbou generálneho prokurátora sa musí skončiť veľmi rýchlo, lebo to už nie je obyčajná fraška, ale je to už konanie, kedy sa začína napádať štátnosť, prechádza do hanobenia a neuveriteľných útokov, ktoré nemajú obdobu minimálne za posledných desať rokov.

Fico: Keď treba robiť zle, opozičný zlepenec je na svete
SITA

Po dnešnom rokovaní vlády to vyhlásil premiér a líder Smeru Robert Fico. Na otázku, v čom opozícia napáda štátnosť, keď len využíva ústavné nástroje, Fico odvetil, že obžaloba prezidenta je taká vážna vec, že sa vyskytuje možno raz za sto rokov.

"To chcete povedať, že ľudia typu Sulík, Frešo, Figeľ či Bugár majú legitímne právo podávať obžalobu na prezidenta? Tu nejde o Ivana Gašparoviča, ale o funkciu prezidenta," zdôraznil predseda vlády. Podľa jeho slov musia platiť pravidlá a on nebude súhlasiť, že si tu každý bude robiť, čo chce. Ako predseda Smeru-SD zagarantoval, že poslanci jeho strany nebudú súhlasiť s mimoriadnou schôdzou parlamentu, ktorú iniciovala opozícia a nikto zo Smeru-SD nedá ani jeden hlas na obžalobu prezidenta.

"Vyrušuje nás, že opäť je pohromade zlepenec. Najprv pracovali na tom, aby sa zbavili Sulíka, teraz idú spoločne do krokov, ktoré nemajú opodstatnenie. Akoby zabudli, čo povyvádzali s voľbou generálneho prokurátora. To už naozaj majú sklerózu? Nepamätajú si, ako sa fotografovali, pečiatkovali hlasovacie lístky? Na podozrenia z korupcie? Myslíme si, že rozhodnutie prezidenta bolo legitímne," povedal Fico.

Opozíciu požiadal, aby nešírila chaos, aby nepokračovala v destabilizácii SR a neútočila na štátnosť. "Vážená opozícia, poďte súťažiť. Ale jediné, čo viete, je robiť za každú cenu zle. Túto politiku musím odmietnuť," podčiarkol.

Fico je presvedčený, že NR SR nemá žiadnu prekážku, aby v otázke voľby nového generálneho prokurátora konala a aby na najbližšej schôdzi parlamentu bol zvolený nový kandidát. "Ak Ústavný súd rozhodne o predbežnom opatrení, nemôže dôjsť k voľbe predtým, ako o opatrení bude rozhodnuté. Ak ale povie, že nie je žiaden dôvod na prijatie predbežného opatrenia, NR SR nebude nič brániť, aby konala. My sme generálneho prokurátora mohli zvoliť už skôr, ale čakali sme na ÚS. Preukazujeme mieru korektnosti," dodal.

Národná rada SR sa bude zaoberať nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Opozičné strany KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS a OĽaNO totiž dnes podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k tejto veci. Rokovanie musí predseda parlamentu Pavol Paška zvolať do siedmich dní.

Opozícia by si chcela na schôdzi vypočuť dôvody na nevymenovanie Čentéša od prezidenta Ivana Gašparoviča osobne. Zároveň štvorica strán pripravuje obžalobu na hlavu štátu za úmyselné porušenie ústavy.

Záznam z Ficovho vystúpenia po rokovaní vlády

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok