Nezamestnaným odpadne každomesačná nepríjemná povinnosť

TASR, SITA
9.1.2013 16:46

Už čoskoro sa má zrušiť pravidelná mesačná periodicita povinných návštev evidovaných uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce. Novinku od mája tohto roka zavádza novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú dnes podporil vládny kabinet. Schváliť ju ešte musí parlament.

Nezamestnaným odpadne každomesačná nepríjemná povinnosť
SITA

Dôvodom takejto zmeny je podľa predkladateľa, ministerstva práce, znížiť administratívu za účelom zefektívnenia práce s nezamestnanými. Periodicitu kontaktu tak bude určovať samotný úrad. Okrem toho sa ruší aj povinnosť pre úrad raz za mesiac ponúknuť uchádzačom vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení trhu práce.

Zároveň sa sprísňuje opätovné zaradenie občana do evidencie. "V prípade, ak bude uchádzač o zamestnanie vyradený z evidencie z dôvodu nespolupráce s úradom, opätovne môže byť zaradený až po šiestich mesiacov," konštatuje rezort. V súčasnosti je ho možné zaradiť po troch mesiacoch.

Výbory na posudzovanie poskytovania príspevkov

Na úradoch práce má vzniknúť nový Výbor pre otázky zamestnanosti. Ten bude mať za úlohu schvaľovať poskytovanie príspevkov aktívnej politiky trhu práce, na ktoré nie je právny nárok. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú dnes schválila vláda.

Dôvodom je adresnosť a tiež zmena niektorých právne nárokovateľných opatrení na nenárokovateľné. Od mája tohto roka tak nebude na ne automatický nárok. Tým sa podľa rezortu práce vytvoria podmienky na lepšie zohľadňovanie situácie na regionálnych trhoch práce a podporí sa sociálny dialóg zameraný na podporu a vytváranie pracovných miest.

Fakultatívnym, teda právne nenárokovateľným, sa stane napríklad príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, protipovodňový príspevok či príspevok na vykonávanie absolventskej praxe. Obligatórnymi zostane len päť príspevkov - na aktivačnú činnosť formou menších obecných služieb, činnosť pracovného asistenta, úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne a dochádzku či presťahovanie za prácou.

Nový príspevok na udržanie miest

V prvej polovici tohto roka by mal vzniknúť nový príspevok v rámci aktívnej politiky trhu práce. Podľa návrhu ministerstva práce pôjde o príspevok na podporu udržania pracovných miest. Ten je určený pre firmy a na nimi vytvorené už existujúce pracovné miesta.

Pri zavádzaní príspevku sa rezort odvoláva na aktuálnu situáciu na trhu práce, na základe ktorej je nevyhnutné podporiť udržanie existujúcich miest. Zároveň upozorňuje aj na pozitívne skúsenosti z podpory udržania zamestnanosti, uplatňovanej prostredníctvom opatrení na zmiernenie dôsledkov krízy na zamestnanosť ešte v rokoch 2009 až 2011.

Cez nový príspevok by sa mali podporiť tisíce pracovných miest. Podľa odhadov ministerstva práce sa v tomto roku podporí 5000 miest priemernou sumou na jednu pozíciu 76 eur, čo znamená celkové výdavky 380.000 eur. V nasledujúcom roku má ísť o 7350 miest s priemernou dotáciou na jedno miesto 80 eur a v roku 2015 spolu 7560 miest s 85 eurami na jednu pozíciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok