SILVESTER: Je tu rok 2013!

TA3, SITA, TASR
31.12.2012 18:57

Prelom rokov je tradične časom, ktorý je spojený s bilancovaním aj veľkými oslavami. Sledujte s nami jeho priebeh.

SILVESTER: Je tu rok 2013!
SITA

0:56 Vychutnajte si ohňostroj z Berlína

Ste zvedaví ako vyzeral ohňostroj v Berlíne? Pozrite sa!

0:41 Bratislava privítala rok 2013 na námestiach

Silvestrovské oslavy pritiahli do centra Bratislavy davy ľudí. Zatiaľ čo v centre sa rozbiehala zábava, nad hlavným mestom sa začali vznášať lampióny šťastia. Predavač na Hviezdoslavovom námestí ich pred pol desiatou predal asi 300. V iných stánkoch zaznamenali najväčší záujem o blikajúce diabolské rohy a svietiace meče.

Situáciu na Hlavnom námesti sledovali naši kolegovia Anna Tkáčová a Daniel Horňák, pozrite sa ako vyzeralo odpočítavanie:

Z Hviezdoslavovho námestia sa nám pravidelne hlásili Barbara Štefanovičová a René Medzihradský:

00:01 Šťastný nový rok!

silvester BA.jpg

23:38 Ako to vyzerá v Košiciach, či pod Tatrami monitorujú naši regionálny spolupracovníci:

21:52 Na nový rok sa pripravujú už aj v Británii

Na oslavy príchodu Nového roka sa pripravujú aj obyvatelia Veľkej Británie. Takúto kreáciu pomocou prskaviek pripravili štyri kamarátky z Edinburghu:

Britain_NewYear_2013-b8c3e69408c140b49308c008ee810df4.JPEG

21:19 Rok 2013 prichádza do Európy, Moskva má ohňostroj už za sebou

Tradičný ohňostroj nad Kremľom spustili o 21.00 nášho času.

20:36 Verejné oslavy Nového roka sa prvýkrát uskutočnili aj v Barme

Barma dnes prvýkrát verejne odpočítavala sekundy pred príchodom Nového roka 2013 a zažila aj veľkolepý ohňostroj. Takéto oslavy sú nevídané v krajine, ktorej donedávna vládla vojenská junta. 

Oslavy sú najnovším a zrejme aj najveselším príkladom toho, že sa krajina vynára z izolácie trvajúcej desaťročia. Organizátori oznámili, že približne 90.000 ľudí sa zhromaždilo na mieste odpočítavania sekúnd, ktorým sa stalo rozľahlé pole v meste Rangún - aby mali obyvatelia možnosť robiť to, čo robí väčšina sveta vždy 31. decembra.

"Je to veľmi vzrušujúce. Je to náš prvý zážitok s oslavami Nového roka na veľkom zhromaždení. Máme pocit, akoby sme sa ocitli v inom svete," povedala univerzitná študentka, ktoré prišla s troma kamarátkami.

mjanmar.JPEG

19:46 Pápež na koncoročnej liturgii pripomenul, že dobro napriek všetkému prevažuje

Pápež Benedikt XVI. dnes na tradičnej koncoročnej liturgii v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne privítal koniec ťažkého roku 2012 a zdôraznil, že napriek všetkému vo svete prevažuje dobro. Vo svojej kázni pripomenul, že dobro prevažuje, hoci zlé správy - úmrtia, násilnosti a nespravodlivosti "sú hlučnejšie ako dobro". "Naopak činy lásky a služby, každodenné práce vykonávané s vierou a trpezlivosťou často zostávajú v tieni a nevyjdú najavo." Množstvo zla vo svete spôsobujú ľudia, ktorí prijímajú zlé rozhodnutia, pokračoval pápež. Dlhšia meditácia a modlitba však môžu ľuďom pomôcť "k zahojeniu nevyhnutných zranení z každodenného života".

papez.JPEG

19:24 Silvestrovské oslavy za začínajú už aj v Bratislave

V Bratislave sa začínajú silvestrovské oslavy. Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta sa môžu zabávať najmä na Hlavnom námestí a Hviezdoslavovom námestí, kde je pre nich pripravený tradičný silvestrovský program. Organizátori očakávajú približne 40.000 návštevníkov.

Silvestrovská zábava v Starom meste začína od 18.30 hod. na Hviezdoslavovom námestí s OPEN AIR party a od 19.30 hod. na Hlavnom námestí, kde vystúpia Cigánski diabli, A.M.O. band, skupiny Hex a Polemic. Pol hodinu pred polnocou nebude chýbať vypúšťanie lampiónov šťastia a o polnoci ohňostroj. Tento rok ho však nebudú odpaľovať z hladiny Dunaja, ale z Bratislavského hradu.

Atmosféru na Hlavnom námestí v Bratislave sledujú kolegovia Anna Tkáčová a Daniel Horňák:


18:56 Takto privítali rok 2013 v Singapure:

singapur.JPEG
Singapur2.jpg

18:46 Silvester v Bratislave

Atmosféru v Bratislave sledujú naši kolegovia Barbora Štefanovičová a René Medzihradský:

18:11 Ohňostroje na juhu stredného Slovenska budú skromnejšie

Reprodukovaná hudba, primátorský punč a polnočný ohňostroj pripravuje na dnešnú noc samospráva Rimavskej Soboty. Podobnú zábavu, ale lacnejšiu ako vlani chystajú aj v susednom Lučenci. Obyvateľov mesta príde na námestie pozdraviť aj primátor Jozef Šimko. "Je to u nás už tradícia a neporušíme ju ani tento rok," povedal Šimko. Tradíciu zachovajú aj v susednom Lučenci. "Bude zábava a aj ohňostroj, len to bude lacnejšie ako vlani. Jednoducho musíme šetriť," dodala hovorkyňa Lučenca Mária Horňáková.

V Tisovci Silvestrovský program z peňazí radnice zrušili úplne. "V Hnúšti máme tradíciu ponúkať varené víno. Zostaneme pri nej aj tento rok a bude aj ohňostroj," skonštatoval primátor Michal Bagačka. Varené víno preferujú aj v Tornali. "Určite prídem medzi ľudí na námestie, ale mesto ohňostroj tento rok organizovať nebude," doplnila primátorka Anna Szögedi. Iba ohňostrojom privítajú nový rok v Jelšave. "Dostali sme sponzorský dar 600 eur a túto sumu sme použili na nákup pyrotechniky," povedal primátor Milan Kolesár.


17:43 Ohňostroj v Šanghaji sprevádzal aj Gangnam Style

 

Čínsky Šanghaj otvoril rok 2013 veľkolepým ohňostrojom:

16:27 Oslavy Nového roka svetu sprístupnila aj Severná Kórea

Novoročný ohňostroj z Pchjongjangu si tento rok prostredníctvom televízneho prenosu mohol pozrieť celý svet.

16:19 Indická armáda zrušila po úmrtí znásilnenej ženy novoročné oslavy

Rozhodnutie odzrkadľuje trúchlivú náladu v celej krajine po úmrtí mladej ženy, ktorú v Naí Dillí brutálne znásilnil a dobil gang násilníkov. Exkluzívne kluby, politici aj bežní Indovia sa zriekli osláv z úcty z 23-ročnej žene, ktorá zomrela v sobotu - dva týždne po surovom útoku. Stovky ľudí sa dnes večer zhromažďovali na vigíliách a v hlavnom meste sa plánovali aj ďalšie smútočné akcie.

15:26 Egyptskí demonštranti si zdobia vianočný stromček pred prezidentským palácom, kde plánujú stráviť Nový rok.

egypt.jpg

14:35 Okrem silvestrovských osláv je v Galante zakázaná pyrotechnika

Mesto Galanta prijalo s účinnosťou od 16. októbra 2012 všeobecné záväzné nariadenie, na základe ktorého zábavnú pyrotechniku je zakázané používať na verejných priestranstvách od 03.00 hodiny 1. januára do 18.00 hodiny 31. decembra. Informoval primátor mesta Ladislav Maťašovský.

"Obdobie vítania Nového roka je sviatočným obdobím, ktoré je často sprevádzané živelnou náladou a kde svoje neodmysliteľné miesto má najmä zábavná pyrotechnika," povedal Maťašovský s tým, že silvestrovským oslavám a oslavám príchodu Nového roku tradične patrí ohňostroj a rôzne pyrotechnické efekty. Bez zábavnej pyrotechniky si niektorí občania už v dnešnej dobe nevedia predstaviť ani rôzne oslavy a životné jubileá.

"Občas to však vyzerá ako na bojisku. Preto je nutné manipulovať s pyrotechnikou bezpečne a neohroziť tak ani seba ani svoje okolie," uviedol.

Dodal, že používanie pyrotechniky pre zábavné účely má však i svoje pravidlá, ktoré treba dodržiavať. "Preto sme sa rozhodli tak, že na území mesta zakážeme používanie pyrotechnických výrobkov na zábavné a oslavné účely," konštatoval a pripomenul, že tento zákaz sa nevzťahuje na vykonávanie ohňostrojových prác so súhlasom mesta Galanta.

Za porušenie nariadenia sa môže právnickej osobe udeliť pokuta až do výšky 6638 eur, fyzickej osobe 33 eur.

14:10 Indické školáčky počas spomienkovej ceremónie

Školáčky z indického Ahmadabadu sa počas spomienkovej ceremónie, venovanej obeti hromadného znásilenia, rozmiestnili tak, aby vytvorili rok 2013.

indšk.jpg

14:05 Nový rok privítali aj v austrálskom Sydney

aus.jpg

13:30 V Považskej Bystrici bude kultúrny program aj ohňostroj

Do silvestrovských osláv investuje mesto Považská Bystrica tento rok okolo 4500 eur. Asi 2000 eur bude stáť kultúrny program so servisom, ďalších 2500 eur zaplatí mesto za polnočný ohňostroj.

Akoinformovala riaditeľka mestskej príspevkovej organizácie PX Centrum Anna Kardošová, silvestrovský program odštartuje o 20.30 hodine programom Roxette – tribute, po ňom bude na námestí pred mestským úradom Považskobystričanov baviť Števo Hruštinec so skupinou a predpolnočný finiš bude v réžii Milana Schelingera.

"Nasledovať bude príhovor primátora mesta Karola Janasa, po ňom ohňostroj a potom až do druhej hodiny ráno diskotéka v podaní DJ Džoxyho," dodala Kardošová.

12:30 Ohňostroj v Novákoch stál 1000 eur, v Handlovej ho zaplatil sponzor

Polnočný ohňostroj v Novákoch stál mesto 1000 eur, Handlovej ho zaplatil sponzor. Bojnice tento rok oslávia príchod roka 2013 bez ohňostroja.

Ako priblížila Miroslava Kováčová zo sekretariátu primátora mesta Nováky, silvestrovské oslavy budú prebiehať tak ako po minulé roky. "Pripravili sme diskotéku s dídžejom do 2. hodiny rannej a nebude chýbať ani ohňostroj, za ktorý sme zaplatili 1000 eur." Oslavy 20. výročia vzniku Slovenskej republiky si občania pripomenú slávnostným príhovorom, ktorý o polnoci bude mať na námestí primátor mesta Dušan Šimka. Novoročné oslavy sa začnú o 23.00 h.

Silvestrovské oslavy v Bojniciach budú tento rok bez ohňostroja. Primátor Bojníc František Tám sa už tradične prihovorí Bojničanom na poludnie cez mestský rozhlas a od 23.00 h budú môcť obyvatelia spoločne privítať nový rok na Hurbanovom námestí. Oslavy budú okrem námestia aj v kongresovej sále kultúrneho centra.

"Mesto Handlová uhradilo silvestrovský ohňostroj za 1100 eur zo sponzorského daru," vysvetlila Jana Grenčíková zo sekretariátu primátora mesta. Silvestrovské oslavy v Handlovej sa budú konať od 22.00 h na Námestí baníkov a nebude chýbať ani diskotéka.

12:00 Nový rok privítal veľkolepým ohňostrojom aj Nový Zéland.

Onedlho sa pridá aj Austrália.

11:40 Súostrovia Kiribati a Samoa ako prvé privítali príchod Nového roka

Tichomorské ostrovné štáty Kiribati a Samoa dnes ako prvé na svete privítali príchod nového roka 2013.
Nový rok sa začal presne o 11.00 SEČ na Kirimati, najvýchodnejšom koralovom atole štátu Kiribati, ktorý sa rozprestiera v dĺžke takmer 5000 kilometrov v troch časových pásmach.

Oslavy nového roka v rovnakom čase vypukli aj v meste Apia, metropole republiky Samoa, ktorá sa vlani vyškrtnutím jedného dňa posunula do iného časového pásma. Dostala sa tým medzi krajiny, ktoré privítali Nový rok ako prvé na svete, a nie ako posledné.

Najväčšie novoročné oslavy v širšom regióne sa začnú o 14.00 SEČ v austrálskom Sydney, kde organizátori očakávajú účasť 1,5 milióna ľudí. V Hongkongu pripravujú údajne najväčší ohňostroj v histórii mesta.


11:40 Účastníci Silvestrovského behu cez bratislavské mosty

000.jpg
001.jpg
002.jpg

11:10 Stovky ľudí silvestrujú na najvyššom vrchu Malých Karpát

Silvestrovský výstup na Záruby, najvyšší vrch Malých Karpát, prilákal dnes stovky ľudí. Tradičné podujatie jeho organizátori ani nepropagujú, pretože pred dvoma rokmi bola trasa výstupu preplnená, proti čomu sa ohradili aj ochrancovia prírody. Výstup na Záruby so štartom v Smoleniciach trvá aj s cestou naspäť približne päť hodín.

Ďalšie stovky ľudí dali pred televízorom prednosť výstupu na Marhát, kopec Považského Inovca. V tomto roku sa koná už 41. ročník tohto turistického podujatia. Ďalšou možnosťou na netradičné strávenie Silvestra je tradičný výstup k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti na Veľkej Javorine.

10:40 V Žiari a Novej Bani sa silvestruje na námestiach

Oslavy nového roka sa uskutočnia v Žiari nad Hronom a Novej Bani na námestiach, obyvatelia Žarnovice budú silvestrovať v Mestskom športovom areáli.

Ako uviedol hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž, nový rok privítajú obyvatelia mesta tradične na Námestí Matice slovenskej. "Na oslavách nového roka sa pravidelne zúčastňuje 500 až 1000 ľudí. Tento rok nebude chýbať reprodukovaná hudba s DJ-om od 22.00 h, spoločné odpočítavanie do polnoci a ohňostroj." 

Obyvatelia Žarnovice môžu prísť osláviť nový rok do Mestského športového areálu. Ako informuje oficiálna stránka mesta, počas silvestrovského programu vystúpi country skupina Ranč, po polnoci je pripravený ohňostroj.

Mesto Nová Baňa pripravilo pre obyvateľov silvestrovskú diskotéku na Námestí slobody. Začne sa o 23.00 h a potrvá do 2.00 h, v rámci osláv nebude chýbať ani polnočný ohňostroj.

10:30 Silvester v Nitre bude skromnejší ako vlani

Silvester v Nitre bude skromnejší ako vlani. Na Svätoplukovom námestí bude hrať DJ Atlas, o polnoci bude príhovor primátora Jozefa Dvonča a ohňostroj. Program potrvá od 22:30 do 1:00.

„Náklady na silvestrovské oslavy sú nižšie ako minulý rok. Vrátane ohňostroja budú stáť 3 500 eur,“ informoval Andrej Jančovič z nitrianskej radnice. Mestské silvestrovské oslavy bývajú v menšom rozsahu už niekoľko rokov.

Chodieva na ne totiž menej ľudí ako v minulosti a mesto radšej investuje do Mikuláša na Svätoplukovom námestí, ktorý sa teší veľkému záujmu Nitranov. Aj ohňostroj býva na Mikuláša honosnejší ako na Silvestra.

10:20 Bratislava očakáva desaťtisíce ľudí, pozor na alkohol v skle

Na silvestrovské oslavy v centre Bratislavy je zákaz vstupu s alkoholom v sklenených fľašiach a s inými nebezpečnými predmetmi, ktoré by mohli spôsobiť zranenie osôb. Potvrdil to Jozef Hitka z bratislavskej Mestskej polície.

Podľa neho sa pred niekoľkými rokmi vyskytovali prípady, že návštevníci koncoročných osláv si priniesli tvrdý alkohol. Jeho nadmerné požívanie aj samotné sklenené fľaše môžu spôsobiť zranenia účastníkov alebo iné nepríjemnosti v dave, ktorým chce polícia zabrániť.

"Sprísnime kontroly a všetky predmety, ktoré by mohli spôsobiť zranenie, budú ponechané na vstupoch. Tieto veci sa budú snažiť ukontrolovať naši a štátni policajti i bezpečnostná služba," zdôvodnil obmedzenia Hitka.

Program 13. ročníka Silvestra v Bratislave je opäť plánovaný na dvoch námestiach – Hlavnom a Hviezdoslavovom. Zábavu na korčuliach si môžu užiť bezplatne návštevníci klziska na Hviezdoslavovom námestí.

Tam si možno od 18. do 2.30 hodiny zatancovať na hity 80. a 90. rokov, ktoré im bude púšťať DJ Tusom. Túto Open air party na ľade a okolo neho spestria sprievodcovia uvítania Nového roka 2013, moderátori z rádia Europa 2 Michal Sabo a Matúš Krnčok.

Na Hlavnom námestí sa o 19. hodine začne vyše šesťhodinový koncert s moderátorom Janom Gorduličom. Ako prvého uvíta na javisku jediného zahraničného hosťa, rómskych muzikantov a tanečníkov z maďarského súboru Parno Graszt. Vraj je to najlepšia cigánska hudobná skupina v Maďarsku a jej koncerty bývajú neopakovateľnou zábavou.

Výnimočnou udalosťou bude ich spoločné vystúpenie s najlepšou slovenskou rómskou kapelou Cigánski diabli. Táto skupina už účinkovala v 35 krajinách na piatich kontinentoch a od 20. hodiny bude mať samostatný koncert, šiestykrát na bratislavskom Silvestri.

O 21.30 h ju vystrieda kapela AMO and Band hrajúca hip hop, reggae a dancehall, ktorá tieto žánre navzájom prepája. Má za sebou úspešný koncertný rok a v rádiách čerstvý singel Zlaté časy, pri ktorom sa návštevníci môžu zahriať skákaním. Zábava pred polnocou bude pokračovať so skupinou Hex. Tá na Silvestra v Bratislave od roku 1999 nikdy nechýbala. Po ohňostroji ukončí veselé podujatie jamajskými rytmami až do 1.30 hodiny najpopulárnejšia slovenská ska kapela Polemic.

Magistrát na silvestrovských oslavách očakáva približne 40.000 návštevníkov.

10:10 Koniec roka je prevažne oblačný a hmlistý

Počas posledného dňa tohto roka a počas noci zo Silvestra na Nový rok bude na Slovensku väčšinou zamračené nízkou oblačnosťou a bude hmlisto. Tvrdí to meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavol Beránek.

Vo vyšších polohách a na niektorých miestach aj v nižších polohách bude prevažne polooblačno. Len ojedinele bude slabo snežiť, prípadne mrholiť. Tvoriť sa môže aj poľadovica. Denná teplota na Silvestra vystúpi väčšinou na 0 až 6 stupňov Celzia a o polnoci zo Silvestra na Nový rok sa bude teplota na našom území pohybovať od 2 do -5 stupňov Celzia.

09:50 Trenčín zaplatí len diskotéku
Mesto Trenčín investuje do osláv tohtoročného Silvestra minimum finančných prostriedkov. Podobne, ako v minulom roku, nebude ani tento rok financovať vystúpenia hudobných skupín a ohňostroj.

Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, na Mierovom námestí budú stánky s občerstvením a od 21. hodiny aj diskotéka pre verejnosť. Tá by podľa nálady ľudí, vítajúcich Nový rok, mala trvať minimálne do jednej hodiny. 

Mesto podľa Ságovej investuje do tohtoročných osláv 400 eur, ktoré sa použijú na usporiadanie diskotéky. Rovnako tak mesto zabezpečí prostredníctvom mestskej polície na Mierovom námestí verejný poriadok.

09:40 V Komárne novoročný ohňostroj nebude chýbať

Silvestrovský program sa začne dnes v Komárne na námestí o 22.30 h a potrvá do 1.30 h. O hudbu sa postará diskdžokej Junior zo skupiny PerfectBeat Djs. Informoval o tom hovorca Mestského úradu v Komárne Róbert Králik.

"Hlavnou atrakciou bude laserová a svetelná show, a samozrejme, neodmysliteľný, asi desaťminútový novoročný ohňostroj aj s novými pyrotechnickými efektmi," pokračoval.

V rámci laserovej a svetelnej show bude lampami a led svetlami dekoratívne nasvietená budova radnice a tromi výkonnejšími lasermi bude na laserovej mriežke projekcia rôznych efektov a tiež veľké hodiny odpočítavajúce posledné minúty a sekundy starého roka. Dodal, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi budú oslavy tentoraz v rámci šetrenia skromnejšie.

09:20 Hlavné mesto oslavuje behom

Záver roka aktívne oslavujú stovky športujúcich mužov a žien účasťou na tradičnom podujatí v hlavnom meste. Jeho Správa telovýchovných a rekreačných zariadení pripravila 24. ročník Silvestrovského behu cez bratislavské mosty.

Na 10-kilometrový beh sa cez internet prihlásilo 475 mužov a 104 žien. Ďalší záujemcovia mali túto možnosť dnes pred štartom od 8. do 9.30 h v priestore pred Ekonomickou univerzitou v Petržalke.

Pretekári spoločne vyštartujú o 10. h a pobežia popri Dunaji i po jeho piatich mostoch až do cieľa, ktorý je pod mostom Lafranconi. Vlani organizátori zaznamenali vo výsledkovej listine rekordný počet 869 účastníkov. Teraz by radi privítali ešte väčší bežecký peletón.

09:30 Ôsmy deň po Vianociach je sviatok Obrezania Pána

Podľa záznamu v evanjeliu sv. Lukáša osem dní po narodení „obrezali chlapčeka a dali mu meno Ježiš“.

Túto udalosť si pripomínala Cirkev v dvoch sviatkoch: sviatok Obrezania Pána, ktorý sa už od 6. storočia tradične slávil 1. januára a sviatok Mena Ježiš, ktorý sa slávil v nedeľu medzi 1. a 6. januárom, alebo - keď v tomto rozmedzí nedeľa nebola – 2. januára.

Sviatok Mena Ježiš bol veľmi populárny vo františkánskych komunitách už od polovice 14. storočia a jeho horlivým šíriteľom bol sv. Bernardín Siensky (1380 - 1444). Od 15. storočia sa slávil lokálne vo viacerých diecézach v Belgicku, Nemecku a vo Veľkej Británii. Jeho svätenie s platnosťou pre celú Cirkev zaviedol pápež Inocent XIII. v r. 1721.

Ako informovala  Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, ôsmy deň po Vianociach bol až donedávna známy ako sviatok Obrezania Pána. Pôvodne to však bol mariánsky sviatok, ako o tom svedčili vlastné modlitby (própria) pri sv. omši a pri liturgii hodín, v ktorých Cirkev vyzdvihovala a odvolávala sa na zásluhy Panny Márie.

V Ríme sa tento sviatok slávil od 7. storočia a hlavné bohoslužby sa odbavovali v chráme Santa Maria Antica, ktorý dal postaviť pápež Ján VII. (701 - 707), pôvodom Grék a vyznaním „služobník Panny Márie“.

Pri reforme cirkevného kalendára v r. 1969 sa tieto dva sviatky nahradili Slávnosťou Panny Márie Bohorodičky, ktorou si Cirkev pripomína dôležitú úlohu Márie v ekonómii spásy ako Matky Syna Božieho a jej vyhlásenie za Bohorodičku (Theotokos) na Treťom ekumenickom koncile v Efeze (r. 431).

Je oslavou materstva Panny Márie a téma bohoslužby dňa je vyjadrená slovami sv. Pavla „Keď prišla plnosť času, Boh poslal svojho Syna, narodeného zo ženy...“. Takto sa z tohto sviatku Pána stal sviatok Panny Márie.

Bohorodička (gr. Theotokos, lat. Deipara) – titul, ktorým prvotná Cirkev poctila Pannu Máriu na konci 3. storočia. Vyjadruje sa ním skutočnosť, že Mária bola matkou Božieho Syna nielen ako človeka, ale aj ako pravého Boha.

V 5. storočí sa v Cirkvi vyskytli pochybnosti o teologickej správnosti tohto titulu. Koncil v Efeze r. 431 odsúdil tento názor a vyhlásil dogmu, že Panne Márii ako matke Bohočloveka Ježiša Krista názov Bohorodička právom patrí.

09:10 Poprad sa silvestrovského ohňostroja nedočká

Vo väčšine miest pod Tatrami si dnes budú môcť občania užiť silvestrovské oslavy. Sú však aj také, v ktorých sa silvestrovská zábava neorganizuje.

„Prioritou mesta Poprad v tomto roku bolo privítanie Vianoc a Mikuláša spojené s rozsvietením vianočnej výzdoby a ohňostrojom. Na Silvestra teda nebude samospráva organizovať žiadne oslavy,“ informoval hovorca mesta Marián Galajda. V miestnom akvaparku je však na dnes pripravený tzv. Hviezdny sexi Silvester, súčasťou ktorého bude párty v bazénoch a natáčanie nového videoklipu Ega.

Žiadne veľkolepé oslavy sa nebudú večer konať ani v meste Vysoké Tatry. „Keďže sme v národnom parku, tak večer sa Silvester v Tatrách bujaro oslavovať nebude, rešpektujeme nariadenia Tatranského národného parku. Musíme predsa myslieť aj na kamzíky, medvede, srnky a iné zvieratá, ktoré by to mohlo vyplašiť,“ zdôvodnila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Ľudí by však malo naladiť na zábavu tzv. Silvestrovské jašenie na svahoch v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese. Program v oboch strediskách sa začne o 10. hodine, pripravení budú animátori a rôzne súťaže.

„V Tatranskej Lomnici sa o skvelú zábavu postarajú majstri platní na RATRAK STAGE a drinky namiešajú barmani v najväčšom ApresSki bare na Slovensku,“ doplnila Maťašovská.

Tatranci a návštevníci Tatier si však budú môcť užiť silvestrovskú zábavu aj v klube Humno v Tatranskej Lomnici a v hoteli Belleveue v Hornom Smokovci, kde v rámci kultúrneho programu vystúpia hudobná skupina Nicholas, speváčka Mamba, Louis Armstrong revival a go-go tanečnice.

Silvestrovské oslavy nebudú chýbať ani v menších mestách na Spiši ako napr. Kežmarok, Spišská Belá či Krompachy. Ich námestia ožijú hudbou, tancom, zábavou a chýbať nebude ani ohňostroj. Ďalším mestom, v ktorom na silvestrovskú zábavu nezabúdajú ani tento rok, je Spišská Nová Ves.

Program, ktorý sa začne o 22. hodine, bude okrem iného venovaný aj 20. výročiu vzniku SR. Spišskonovovešťania sa môžu na priestranstve pred Redutou tešiť na skupinu Iné kafe spolu s predkapelou Sám sebou.

09:00 Bratislava: Silvester sa vo veľkom oslavuje len v centre

Bratislavské mestské časti špeciálne silvestrovské eventy na dnešný večer nepripravujú. Výnimkou je Staré Mesto, ktoré participuje na podujatí magistrátu Silvester 2012 v centre hlavného mesta.

Tri ďalšie veľké mestské časti Bratislavy – Petržalka, Ružinov a Nové Mesto špeciálne silvestrovské oslavy nechystajú. "V novomestskom Stredisku kultúry na Vajnorskej sa však aj v tomto roku koná tradičná silvestrovská zábava," informoval hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

Na silvestrovskú zábavu pod holým nebom nemyslia ani v Dúbravke. "Mestská časť dala prednosť investícii do vianočnej výzdoby a osvetlenia na hlavných ťahoch Dúbravky," uviedol hovorca mestskej časti Michal Kriško. Tá vyšla mestskú časť podľa jeho slov na 10.000 eur. "Ďalšie peniaze do silvestrovskej zábavy by boli v súčasnej ekonomickej situácii míňaním, ktoré si Dúbravka nemôže dovoliť."

V susednej Karlovej Vsi pripravujú aspoň stretnutie s občanmi pri Základnej škole na Majerníkovej ulici. "S obyvateľmi Karlovky si pripijeme na šťastný nový rok, bude aj menšia diskotéka a ohňostroj," priblížil prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček.

Podobne je tomu tak aj v malých mestských častiach. Stretnutie so svojimi občanmi s novoročným prípitkom sa uskutoční v Rači pred Nemeckým kultúrnym domom.

V Lamači sa so starým rokom začnú lúčiť hodinu pred polnocou na Malokarpatskom námestí a obyvatelia Záhorskej Bystrice sú štvrťhodinu pred polnocou pozvaní na Námestie Rodiny, kde bude aj novoročný ohňostroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok