Bude mať Slovensko domobranu?

SITA
26.12.2012 21:14

Podľa ministra obrany Martina Glvača bude na jeseň pripravená koncepcia obnovenia aktívnych záloh a zavedenia dobrovoľnej vojenskej služby.

Bude mať Slovensko domobranu?
SITA

Na jeseň 2013 by mohol byť pripravený koncept, ako na Slovensku začať budovať aktívne zálohy a systém dobrovoľnej vojenskej služby, ktorá by mala byť základným nástrojom, ako si pre zálohy pripraviť ľudí. „Ideálny stav by bol, keby sme časom mali taký počet ľudí v aktívnych zálohách, aký máme počet vojakov v ozbrojených silách,“ povedal pre agentúru SITA minister obrany Martin Glváč.

Minister bude postupne rokovať so šéfmi jednotlivých rezortov, aké zmeny by si zavedenie dobrovoľnej vojenskej služby vyžiadalo. Zatiaľ o projekte hovoril s ministrom práce Jánom Richterom. „Som im načrtol, čo by som od ich ministerstva očakával. Niečo na oltár tohto projektu musia odviesť, lebo by im to riešilo niektoré dielčie problémy so zamestnanosťou, alebo niektoré iné sociálne javy,“ dodal Glváč. Projekt by mal podľa neho zaujímať aj rezorty obrany, financií.

Aktívne zálohy by sa mali tvoriť z ľudí, ktorí majú teraz od 18 do 30 rokov. Armáda o ich fyzickej a odbornej zdatnosti nevie nič, lebo sa už neorganizujú odvody. „My vôbec nevieme, ako máme pripravených mladých ľudí,“ upozornil Glváč. V prípade, že by sa do dobrovoľnej služby prihlásili, dostali by niekoľkotýždňový základný výcvik. Ten by sa mal uskutočniť v letných mesiacoch. Keďže neraz ide o študentov, Glváč sa neobáva vysokých finančných refundácií, ktoré by si to vyžiadalo. Pritom účastník takého výcviku by mohol byť zvýhodnený napríklad v prípade jeho záujmu o vstup do polície alebo niektorých záchranárskych zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok