Grécko predalo štátne lotérie za 190 miliónov eur

SITA
13.12.2012 08:02

Grécka vláda v stredu uzavrela dohodu predala o predaji štátnych lotérií gréckej spoločnosti OPAP, ktorá má monopol na športové stávky. Druhá veľká grécka privatizácia v tomto roku Aténam prinesie hotovosť 190 mil. eur.

Grécko predalo štátne lotérie za 190 miliónov eur
SITA

Privatizačná agentúra HRADF celkovú hodnotu zmluvy počas 12 rokov jej platnosti určila na 1,5 mld. eur. Dohoda je "nanajvýš uspokojivá" a garantuje "významný nárast výnosov štátu a vytvorenie nových pracovných miest", komentoval šéf privatizačnej agentúry Ioannis Emiris.

Štátom kontrolovaný OPAP, v konzorciu s technologickými partnermi, bol jediným záujemcom o dvanásťročnú licenciu na prevádzku lotérie, ktoré generujú ročný profit okolo 60 mil. eur. Spoločnosť je jedným z najväčších prevádzkovateľov hazardných hier v Európe a obchod upevní jeho dominantnú pozíciu na gréckom trhu. OPAP je pritom v súčasnosti sám predmetom privatizácie, keďže Atény plánujú investorom predať takmer celý štátny podiel vo výške 34 %. Z výherného konzorcia sa však chce stiahnuť talianska spoločnosť Lottomatica, keďže koncová cena sa zvýšila tak, že prevýšila jej investičný limit.

Grécko sa snaží zrýchliť svoje privatizačné snahy, aby presvedčilo medzinárodných veriteľov, že to s predajom štátneho majetku na splatenie verejného dlhu myslí vážne. Výnosy z privatizácie však zatiaľ nedosahujú stanovené ciele a spolu s predajom lotérií priniesli len okolo 1,8 mld. eur. Atény už minulý mesiac znížili svoj privatizačný cieľ z 19 mld. eur do konca roku 2015 na 11 mld. eur do konca roku 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok