KDH: Zdravotníctvo čaká namiesto ozdravenia otrávenie

TA3, TASR
11.12.2012 11:35

Slovenské zdravotníctvo čaká namiesto ozdravenia otrávenie, pričom najväčšou hrozbou sú preň strana Smer-SD a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Na dnešnom brífingu to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ.

KDH: Zdravotníctvo čaká namiesto ozdravenia otrávenie
SITA

Podľa Figeľa je štátny rozpočet nereálny čo do čísel a ambícií a škodlivý z hľadiska dosahov, a to sa týka nielen ekonomiky, ale aj zdravotníctva.

"To, čo znamenajú nové zákony, ale aj rozpočtované čísla pre zdravotníctvo, je jeho postupná likvidácia. Čaká nás zvyšovanie cien liekov, zníženie financií za poistencov štátu. Robert Fico radšej investuje do drahých právnických služieb, ktoré sa potvrdzujú ako neúspešné. Budeme platiť nielen za prehratú arbitráž, ale aj stovky miliónov za strategický plán monopolizovať zdravotné poisťovne na Slovensku," povedal Figeľ.

KDH je podľa jeho slov presvedčené, že táto politika Smeru-SD poškodzuje aj ekonomiku aj zdravotníctvo. "Namiesto lacnejších liekov a kvalitnejších služieb nás čakajú trendy opačné. Koktail vo forme daní, poplatkov a zvýšených odvodov sa veľmi negatívne prenesie do zdravotníctva," myslí si.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa domnieva, že vláda chystá pre občanov vo sfére zdravotníctva päť vianočných darčekov. Spomenul zníženie peňazí do zdravotníctva za poistencov štátu o 70 miliónov eur, zrušenie nastavenia cien liekov na druhú najnižšiu v EÚ, zrušenie vernostných systémov tak, ako platia dnes, ako aj zvýšenie odvodov z dividend z desať na 14 percent pre podnikateľov.

"Je to aj prehratá arbitráž, ktorá už stála daňových poplatníkov okolo 40 miliónov eur. Za tieto peniaze by mohli nemocnice odoperovať asi 17.000 pacientov s bedrovými kĺbmi," porovnal.

Uhliarik sa pýtal, kde je súčasný poradca premiéra Fica Milan Dragula, ktorý nehovorí nič o tom, že ide menej peňazí na poistencov štátu. "Kde je pán Marián Kollár, ktorý si vlani dával podmienku piatich percent za poistencov štátu? V prípade, že sa táto kombinácia negatívnych faktorov naplno prejaví, občania SR nebudú platiť len viac za zdravotnú starostlivosť, ale základná zdravotná starostlivosť bude pre ľudí na Slovensku luxusom," dodal.

Záznam z brífingu KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok