Poisťovne: Účet vlády rastie, mala by prehodnotiť vyvlastnenie

SITA
9.12.2012 11:08

Prehra arbitráže s akcionárom Unionu vyjde Slovensko podľa zdravotných poisťovní 40 mil. eur. Podobné riziká vidí ZZP aj po zavedení jednej zdravotnej poisťovne.

Poisťovne: Účet vlády rastie, mala by prehodnotiť vyvlastnenie
SITA

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) považuje rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho tribunálu vo veci zákazu zisku v prospech akcionára zdravotnej poisťovne Union za dôležitý signál pre vládu SR. ako uviedla prezidentka ZZP Katarína Kafková, vláda Roberta Fica, ktorá tento spor spôsobila rozhodnutiami v roku 2006 a 2007, by na základe tohto rozsudku mala prehodnotiť aj ďalšie plánované kroky v zdravotníctve, najmä týkajúce sa vyvlastnenia poisťovní.

"Je nezodpovedné, ak účet vo výške 40 mil. eur za zákaz zisku zaplatí občan a vláda bez akejkoľvek reflexie chystá vyvlastnenie poisťovní, ktoré bude stáť násobne viac,“ uviedla Kafková.

Podľa Kafkovej, vláda totiž okrem úhrady 22 mil. eur spoločnosti Achmea, vyplývajúcej z rozsudku a 3 mil. eur súdnych trov, medzitým zaplatila, podľa verejne dostupných informácií z ministerstva financií, za doterajšie právne služby advokátskym kanceláriám zastupujúcim štát v sporoch s vlastníkmi poisťovní okolo 18,8 mil. eur.

Účet vlád Roberta Fica za zákaz zisku mohol byť podľa zdravotných poisťovní aj vyšší. "Obdobný súdny spor akcionára poisťovne Dôvera, spoločnosti HICEE, súd zamietol z procesných dôvodov. Neposudzoval teda podstatu sporu. Vzhľadom na rozhodnutie v prospech Achmey by pravdepodobne bol akcionár Dôvery uspel,“ upozornila Kafková. Hoci ZZP víta výrok nezávislej súdnej inštitúcie, podľa Kafkovej je škoda, že daňový poplatník bude musieť znášať náklady nezodpovedného a rýchleho rozhodnutia politikov. "Tieto prostriedky sa dali využiť v zdravotníctve, napríklad na vykrytie zvyšovania miezd alebo výkony pre pacientov,“ dodala Kafková.

ZZP preto vyzýva vládu, aby urýchlene prehodnotila ňou schválený Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia v SR. "Okrem toho, že zrušenie konkurencie na trhu zdravotného poistenia ide proti pacientom, ale aj lekárom a zdravotníckym zariadeniam, je tu obrovské riziko podobných dôsledkov, ako v prípade zákazu zisku prvou vládou R. Fica," upozorňuje K. Kafková.

Podľa nej na toto riziko upozornil v rámci medzirezortného pripomienkového konania k materiálu Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia v SR aj člen vlády, minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Veríme, že vláda konečne otvorí obojstranný dialóg o tom, akým spôsobom môžeme spolu systém rozvíjať, namiesto toho, že bude pokračovať v krokoch, ktoré budú stáť daňových poplatníkov stovky miliónov eur,“ uzavrela Kafková.

 

SDKÚ-DS: Za vyvlastnenie nech ručí Smer majetkom

SDKÚ-DS žiada premiéra Roberta Fica, aby v prípade pokračovania vo vyvlastnení zdravotných poisťovní prevzali členovia vlády a poslanci, hlasujúci za avizovaný zákon o vyvlastnení, osobnú majetkovú zodpovednosť za hroziace súdne spory.

"Aktuálne rozhodnutie v prípade vlastníka poisťovne Union, ktoré stojí občanov 25 mil. eur, je jasným dôkazom, že Robert Fico si neváha nechať zaplatiť svoje marketingové populistické kampane obyčajnými ľuďmi," vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný. Podľa neho v tomto prípade nesie plnú zodpovednosť premiér a strana Smer-SD, keďže ich minister spolu s Ficom v roku 2007 pretlačili zákaz zisku poisťovní.

Podľa Novotného je však škoda za prehratú arbitráž omnoho väčšia. "Len právna kancelária, ktorá zastupovala štát, stála našich obyvateľov ďalších 13 mil. eur. Inými slovami dnes hovoríme o 38 miliónoch eur, ktoré má naša krajina zaplatiť za nezmyselné rozhodnutia prvej Ficovej vlády," vysvetlil Novotný.

Vláda by vzhľadom na aktuálne rozhodnutie mala prehodnotiť svoj zámer vyvlastňovať zdravotné poisťovne. Slovensku by v tom prípade hrozili stámiliónové arbitrážne spory, čo potvrdil po tomto rozhodnutí aj akcionár Unionu, spoločnosť Achmea. "Aj v roku 2007 si postavil Robert Fico na boji s poisťovňami politickú kampaň, rovnako aj teraz zakrýva neschopnosť riadiť krajinu pseudobojom za lepšie zdravotníctvo. Preto žiadame, aby tentokrát túto najdrahšiu politickú kampaň v histórii zaplatili v plnej výške poslanci a ministri Smeru-SD, a nie bežní ľudia," uviedol Novotný.

Podľa SDKÚ-DS by predseda vlády, ktorý vedie opätovne krajinu do súdnych sporov s takýmito dopadmi, mal odstúpiť. "Robert Fico totiž už v čase zákazu zisku v roku 2007 musel ako právnik vedieť, že súdne spory vo veci zákazu ziskov Slovenská republika prehrá. Podľa SDKÚ-DS aj preto odmietol ísť v roku 2011, už ako opozičný poslanec, zastupovať Národnú radu SR pred Ústavný súd SR v tejto veci," pripomenul Novotný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok