Nové školské odbory chápu prerušenie štrajku ako zradu

TA3, SITA, TASR
28.11.2012 14:27

Nové školské odbory chápu prerušenie neobmedzeného učiteľského štrajku ako prehru, ústup, zradu a podraz vedenia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Nové školské odbory chápu prerušenie štrajku ako zradu
SITA

NŠO: Kto bude garantovať rokovania?

"Považujeme takýto krok za bezprecedentné zneužitie štrajkového potenciálu a taktiež ako krivdu voči tým školským zariadeniam a učiteľom, ktorí napriek svojich chabým výplatám, boli odhodlaní zotrvať v štrajku viac ako tri dni," uviedol dnes šéf NŠO Ľudovít Sebelédi.

Pripomenul, že vedenie školských odborov dostalo mandát na neobmedzený ostrý štrajk, preto mal pokračovať ďalej bez prerušenia, až do splnenia a podpísania požiadaviek. NŠO podporili neobmedzený štrajk a nechápu dôvody, pre ktoré štrajkový výbor prerušil štrajk.

Aj napriek rokovaniam s vládnymi predstaviteľmi o navýšení platov o slabých desať percent nie je toto dôvodom na jeho prerušenie.

"Čo nám budú garantovať ďalšie rokovania, keď sa rokuje bez konkrétnych výsledkov už rok a pol?" pýta sa Sebelédi, ktorý odporúča všetkým nespokojným učiteľov vstup do NŠO.

Mnoho učiteľov sa dnes podľa neho rozhodovalo, že pokračujú v štrajku. Štrajkovať chcelo ďalej aj Gymnázium Andreja Vrábla v Leviciach. "Študentom sme oznámili, že v štrajku sa pokračuje. Potom, po rozhodnutí štrajkového výboru, sme ich zase informovali, aby prišli do školy, že sa pokračuje vo vyučovaní. Žiaci sa nás pýtajú, čo ste vyrokovali?" dodal Sebelédi.

Bratislavské gymnázium v štrajku pokračuje

Nesúhlas s rozhodnutím prerušiť štrajk školských pracovníkov vyjadrili zamestnanci Gymnázia na ulici Ladislava Sáru v bratislavskej Karlovej Vsi. Na svojom protestnom zhromaždení pred školou aj neskorším hlasovaním sa rozhodli pokračovať v štrajku vo štvrtok 29. novembra.

"Drvivá väčšina zo 68 zamestnancov je za pokračovanie štrajku. Nesúhlasíme s postupom odborového zväzu školstva. Pokračujeme v štrajku a zajtra sa rozhodneme o ďalšom postupe," uviedol predseda štrajkového výboru aj nezávislej odborovej organizácie gymnázia Slavomír Drahoš.

Vo svojom vyjadrení uvádzajú, že jediným dôvodom prerušenia štrajku nemôže byť začiatok rokovaní. Tiež nesúhlasia so spôsobom organizácie štrajku a kritizujú Štrajkový výbor Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy za nezvládnutie jeho vedenia. Konštatujú, že komunikácia s médiami bola nedostatočná a málo dôrazná, zlyhala tiež komunikácia so štrajkujúcimi a neboli im poskytnuté takmer žiadne informácie týkajúce sa priebehu a obsahu rokovaní.

"Vyzývame všetkých zamestnancov školstva, aby zotrvali v štrajku, ktorého dôvody a ciele zostávajú rovnaké," konštatujú vo vyhlásení.

Vo štvrtok sa začína učiť

Prerušenie štrajku za zlepšenie financovania školstva je naplánované na stredu o šiestej podvečer. Brány škôl sa vo štvrtok 29. novembra opäť otvoria, rozhodol dnes štrajkový výbor. Zamestnanci školstva odštartovali štrajk v pondelok 26. novembra.

"Dôvodom je, že v utorok sa začali rokovania s predstaviteľmi vlády SR o cieľoch a dôvodoch štrajku za účelom skvalitnenia nášho školstva a prílevu viac finančných prostriedkov hlavne na kvalitu a vzdelávanie," povedal po rokovaní šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Nič bližšie o návrhoch zatiaľ nie je známe. Vo štvrtok zasadne mimoriadna rada zväzu, ktorá rozhodne o ďalšom postupe. Dokedy bude štrajk prerušený, bude závisieť od ďalšieho vývoja situácie.

Školskí odborári sa v noci stretli s premiérom Robertom Ficom a ministrami, k dohode zatiaľ nedošlo. Premiér doplnil, že rokovania boli prerušené, odborári si podľa neho vyžiadali čas do stredy budúceho týždňa, aby sa mohli vyjadriť k rozpracovanému memorandu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok