Figeľ: Budúcoročný rozpočet nepodporíme, je nesociálny

TA3, TASR
26.11.2012 15:17

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok potvrdzuje podľa predsedu KDH Jána Figeľa, že slovenský národ má vládu Smeru, ale nemá vládu sociálno-demokratickú. Návrh zákona je totiž antisociálny a nespravodlivý.

Figeľ: Budúcoročný rozpočet nepodporíme, je nesociálny
SITA

"Počúvame veľa rečí o šetrení, na druhej strane však návrh predpokladá nárast výdavkov ministerstiev o 700 miliónov eur. Odkiaľ, než z peňaženiek ľudí získa navyše tieto peniaze?" spýtal sa dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Figeľ. Zároveň dodal, že jeho strana rozpočet v parlamente nepodporí.

Predstavitelia KDH vyčítajú Ficovej vláda 10 najzásadnejších zmien, ktoré urobila na strane príjmov štátneho rozpočtu. Ide napríklad o zvýšenie odvodov pri hrubej mzde od 1180 eur, zvýšenie dane z príjmu právnických osôb z 19 na 23 % či zvýšenie odvodov pre živnostníkov. Figeľ rovnako kritizoval obmedzenie paušálnych výdavkov pre živnostníkov či zvýšenie odvodov pre dohodárov a študentov.

Ani podľa podpredsedu strany Miloša Moravčíka nie je vláda Roberta Fica ochotná uskromniť sa v rozpočte. Ako dodal, kabinetu záleží viac na peniazoch než na ľuďoch, pričom on sám hľadal v návrhu zákona o štátnom rozpočte šetrenie, no neuspel. "Napriek tomu, že sme vláde poslali návrhy mnohých opatrení na šetrenie, tak vláda to odignorovala," skonštatoval Moravčík.

Ako vyhlásil Július Brocka, od nového roka môžu kroky vlády znížiť aj príjmy slovenských učiteľov, ktorí v týchto dňoch štrajkom bojujú za ich zvýšenie. Stane sa tak obmedzením odpočítateľnej položky na manželku.

"Mnohí títo učitelia netušia, že od 1. januára budúceho roka učiteľovi na Slovensku s priemerným platom 662 eur Robert Fico zoberie 52 eur každý mesiac," uviedol Brocka a podčiarkol, že za rok ide už o sumu 624 eur. "Je to takmer jeden mesačný plat," dodal.

Záznam z brífingu KDH

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok