Lídri EÚ rozhodujú o budúcom eurorozpočte

TA3, SITA
22.11.2012 23:57

Vo štvrtok večer odštartovali lídri Európskej únie rokovania o budúcom rozpočte. Ešte pred samotným stretnutím ale naznačili, že vôbec nie je isté, či sa dohodnú. Ani to, kedy sa summit o rozpočte skončí - môže trvať až do soboty.

Lídri EÚ rozhodujú o budúcom eurorozpočte
SITA

Mimoriadne zasadnutie Európskej rady venované dlhodobým rozpočtovým otázkam EÚ sa vo štvrtok večer začalo o dve hodiny neskôr ako bolo pôvodne plánované. Podľa neoficiálnych zdrojov sa očakáva, že lídri EÚ začnú rokovania o budúcej finančnej perspektíve s novým návrhom celkovej výšky rozpočtu, ktorý by sa mal líšiť od pracovného návrhu vo výške úspor. Namiesto 75 miliárd eur sa hovorí o sume 100 miliárd eur, ale ani táto suma nebola oficiálne potvrdená.

Lídri EÚ vošli do rokovacej miestnosti o 22.00 h, kde ich privítal predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Van Rompuy sa v priebehu dňa postupne stretol s lídrami všetkých členských krajín Únie s cieľom identifikovať čo najširší prienik pre kompromis o konečnej podobe rozpočtu. Tieto stretnutia trvali dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo.

Zdroje z prostredia predsedníctva Európskej rady uviedli, že výsledkom celodenných bilaterálnych rokovaní je možná úprava výšky sedemročného rozpočtu, o ktorej by lídri mali rokovať počas noci. Van Rompuy minulý týždeň rozposlal členským krajinám oficiálny dokument, ktorý navrhol škrty vo výške 75 miliárd eur v rozpočte na roky 2014-2020. Ten by mal podľa prvých návrhov EK dosiahnuť 1,033 bilióna eur.

Návrh predsedu Európskej rady predpokladal škrty za takmer 30 miliárd eur v oblasti kohézie a 25,5 miliardy eur v oblasti spoločnej poľnohospodárskej politiky. O 11,7 miliardy eur mali byť znížené fondy, prostredníctvom ktorých sa realizuje politika na tvorbu zamestnanosti a ekonomického rastu.

Ešte predtým, ako sa lídri EÚ dostanú k samotným rokovaniam o dlhodobom rozpočte, si vypočujú tradičný prejav predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý sa netají kritikou voči vysokým škrtom v rozpočte, potom budú hlasovať o potvrdení luxemburského kandidáta Yvesa Merscha za nového člena Rady guvernérov Európskej centrálnej banky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok