Európska komisia dočasne pozastavila úsilie o ratifikáciu ACTA

TASR
22.2.2012 14:30

Európska komisia dočasne pozastavila úsilie ratifikovať medzinárodnú Obchodnú dohodu o boji proti falšovaniu (ACTA).

Európska komisia dočasne pozastavila úsilie o ratifikáciu ACTA
SITA

Komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht na dnešnom stretnutí s novinármi v Bruseli uviedol, že bol poverený kolégiom komisárov, aby v spolupráci s Európskym súdnym dvorom (ESD) preskúmal Obchodnú dohodu o boji proti falšovaniu (ACTA).

Kolégium komisárov, ktoré sa stretáva každý týždeň v stredu, vzalo na vedomie nepokojnosť občanov členských krajín EÚ, ktorí protestujú v uliciach veľkých európskych miest proti zavedeniu ACTA do platnosti. Pouličné protesty viedli viaceré členské štáty únie k rozhodnutiu, že ACTA nepodporia.

Európska komisia pritom už dávnejšie naznačila, že bez podpory všetkých členských krajín EÚ a bez podpory Európskeho parlamentu ACTA do platnosti nevstúpi. Na druhej strane však predstavitelia EK odmietli obvinenia, že by verejnosť nemala prístup k dokumentom o rokovaniach, ktoré pripravovali pôdu pre vznik dohody ACTA a na svojej oficiálnej internetovej stránke zverejnila všetky dátumy a osoby z viacerých inštitúcií EÚ zúčastnené na jednotlivých etapách rokovaní.

Komisár De Gucht pred novinármi povedal, že kolégium komisárov ho poverilo, aby v spolupráci s Európskym súdnym dvorom v Luxemburgu preskúmal, či je ACTA kompatibilná s európskou legislatívou. V reakcii na to, viacerí európski novinári zareagovali, že toto rozhodnutie je v podstate výhrou pre hnutie Anonymus, ktoré dokázalo dostať do európskych ulíc tisíce ľudí protestujúcich proti ACTA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok