Súd poslal do väzenia vedcov za to, že nevarovali pred zemetrasením

TASR, TA3
22.10.2012 18:16

Taliansky súd dnes odsúdil šiestich seizmológov a jedného vládneho úradníka za zabitie a poslal ich na šesť rokov do väzenia. Dôvodom bolo, že nevydali dostatočné varovanie pred smrtiacim zemetrasením, ktoré v roku 2009 zničilo stredotalianske mesta Aquila a zabilo vyše 300 ľudí.

Je však málo pravdepodobné, že odsúdených pošlú do väzenia ešte pred odvolacím súdom.

Siedmi odsúdení sú všetko členovia výboru pre mimoriadne udalosti. Boli obvinení z nedbalosti pri hodnotení rizík zemetrasenia a zo zanedbania povinnosti informovať mesto o týchto rizikách.

Súdny proces vyvolal rozhorčenie v komunite vedcov a v medzinárodných organizáciách. Americká geofyzikálna únia uviedla, že proces odradí iných vedcov, aby z obavy pred prípadným zákonným postihom poskytovali vládam poradenstvo či dokonca posudzovali hroziace riziko zemetrasenia. Skupina seizmológov sa vyjadrila, že zemetrasenie nemožno predpovedať.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo Aquillu v talianskej oblasti Abruzzo 6. apríla 2009 o 03.32 h miestneho času a zničilo desaťtisíce budov, zranilo vyše 1000 ľudí a zabilo stovky ďalších obyvateľov počas spánku.

Súdny proces sa sústreďoval na sériu slabých záchvevov, ktoré zasiahli región niekoľko mesiacov pred zemetrasením. Prokurátori tvrdili, že odborníkov to malo varovať, aby nepodceňovali riziko silného zemetrasenia. Mesto má totiž mnoho starovekých a krehkých budov a v priebehu storočí ho čiastočne zničili tri zemetrasenia.
Na súde tiež zaznelo, že zasadanie štátneho výboru sa konalo šesť dní pred zemetrasením z roku 2009. Podpredseda výboru Bernardo De Bernardinis vtedy novinárom na margo seizmickej aktivity v Aquile a okolí povedal, že "nie je žiadne riziko, obyvatelia môžu relaxovať pri poháriku vína".

Právnik zastupujúci na súde vládu Carlo Sica žiadal zbaviť obžalovaných viny. "Nie sú vinní, zemetrasenie nie je ničia vina," dodal.

Témy: Sud Väznica
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok