Antidopingová agentúra získala nevyvrátiteľný dôkaz proti Armstrongovi

SITA
10.10.2012 20:54

Antidopingová agentúra USA (USADA) informovala o získaní nevyvrátiteľného dôkazu o tom, že bývalý americký cyklista Lance Armstrong a jeho niekdajší zamestnávateľ US Postal Service boli zapletení do najväčšieho dopingového škandálu v dejinách športu.

Antidopingová agentúra získala nevyvrátiteľný dôkaz proti Armstrongovi
SITA

"Dôkazy ukazujú bez akýchkoľvek pochybností, že tím US Postal Service organizoval najsofistikovanejší, najprofesionálnejší a najúspešnejší dopingový program, ktorý sa vyskytol v histórii športu. Rôzne kategórie očitých, preukázateľných, vedeckých, priamych aj nepriamych dôkazov odhaľujú jednoznačné a nepopierateľné svedectvo, ktoré prináša prvýkrát svetlo do systematického, sústavného a vysoko profesionálneho tímom vedeného dopingového sprisahania," povedal výkonný riaditeľ USADA Travis Tygart.

USADA ďalej informovala, že zaslala svoje odôvodnené rozhodnutie a ďalších 1000 strán podporných dôkazov Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) a Svetovej antidopingovej agentúre (WADA). Dôkazy obsahujú výpovede 26 osôb, z ktorých 15 bolo v kontakte s jazdcami a oboznámených s dopingovými aktivitami US Postal Service, vrátane Georga Hincapieho, ktorý sa priznal k užívaniu zakázaných látok. "Dnes je extrémne náročné povedať, že počas určitej časti mojej kariéry som bral zakázané látky. Na začiatku mojej aktívnej činnosti mi bolo vzhľadom na rozšírené používanie látok zvyšujúcich výkon najlepšími cyklistami jasné, že nie je možné súťažiť na najvyššej úrovni bez dopingu. Hlboko ľutujem toto rozhodnutie a ospravedlňujem sa svojej rodine, priateľom a fanúšikom," povedal Hincapie.

Armstrongovi odobrali v septembri všetkých sedem celkových triumfov, ktoré získal na najprestížnejších pretekoch na svete Tour de France. USADA to oznámila po tom, ako 41-ročný Texasan odmietol ďalej bojovať proti nedokázaným obvineniam z užívania dopingu.

USADA špecifikovala, že víťaz TdF z rokov 1999 - 2005 dostal doživotný zákaz súťažiť v cyklistike ako následok užívania nedovolených prostriedkov, ktoré mu mali pomôcť k zisku siedmich celkových prvenstiev na Tour de France. Armstrong celý čas odmietal obvinenia z podvádzania a tvrdil, že všetky úspechy dosiahol legálnou cestou.

Bývalého vynikajúceho cyklistu, ktorý ukončil aktívnu činnosť vlani, obvinili z užívania krvného dopingu EPO, steroidov aj transfúzie krvi. Armstrongovi nikdy nedokázali užívanie zakázaných prostriedkov, napriek tomu, že absolvoval stovky testov a vyšetrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok