Na ruskej vojenskej základni vybuchlo 4000 ton munície

SITA, TASR, TA3
9.10.2012 20:30

Približne 4000 ton munície nešťastnou náhodou vybuchlo vo vojenskej výcvikovej základni pri ruskom meste Orenburg. Munícia bola určená na likvidáciu a pri jej nakladaní do vlaku neboli dodržané bezpečnostné opatrenia, potvrdil hovorca ruskej armády.

Na ruskej vojenskej základni vybuchlo 4000 ton munície
SITA

Obyvateľov niekoľkých dedín v strednom Rusku museli v utorok evakuovať po tom, ako blízkym zariadením na likvidáciu starej munície otriasli výbuchy. Prostredníctvom samostatných vyhlásení o tom informovali ruské ministerstvá pre mimoriadne situácie a obrany, podľa ktorých sa nehoda odohrala v ranných hodinách vo vojenskom priestore Donguz ležiacom 30 kilometrov južne od mesta Orenburg na Urale, pričom si prekvapujúco nevyžiadala žiadne zranenia.

Hovorkyňa vojenského vyšetrovacieho úradu Jevgenija Malcevová pre tlačovú agentúru AFP uviedla, že v zariadení vybuchlo dokopy 4000 ton munície vrátane 400 ton leteckých bômb a 1300 ton delostreleckých granátov. Podľa hovorcu oblastnej pobočky ministerstva pre mimoriadne situácie Vladislava Zubčenka explózie po necelých troch hodinách ustali, vyvolaný požiar sa však zatiaľ nepodarilo uhasiť.

Úrady pôvodne zvažovali evakuáciu štyroch priľahlých dedín, kde dokopy žije niekoľko tisíc obyvateľov. Zubčenko však nepovedal, koľko ľudí nakoniec muselo svoje domovy naozaj opustiť. Samospráva Orenburskej oblasti informovala, že výbuchy v dedinách povybíjali okná a najmenej v jednej z nich navyše spôsobili ďalšie škody na budovách.

Podľa výpovedí svedkov medzi obyvateľmi vypukla panika a v strachu o život vybiehali zo svojich domov. Príčina nehody zatiaľ nie je známa, podľa vyhlásenia ministerstva pre mimoriadne situácie však boli zdrojom výbuchov železničné vozne naložené muníciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok