Galko údajne šikanoval zamestnancov rezortu obrany

TASR
3.10.2012 18:15

Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) sa pokúšal vypočúvať súčasných zamestnancov rezortu, aby "mohol pošpiniť" jeho súčasne vedenie, tvrdí to ministerstvo obrany. Galko tieto obvinenia odmieta a poukazuje na rozpor vo vyjadreniach ministerstva.

Galko údajne šikanoval zamestnancov rezortu obrany
SITA

"Na jeho konanie upozornila svojich nadriadených Galkom vypočúvaná zamestnankyňa rezortu. Exminister obrany by mal vedieť, že svojím konaním ohrozuje zamestnancov stratou bezpečnostnej previerky, pritom má dostatok možností, ako získať informácie," upozornila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Podpredseda SaS však akýkoľvek nátlak na zamestnankyňu rezortu odmieta. Podľa jeho slov išlo vyslovene o súkromný telefonický rozhovor, pri ktorom si len overoval, či si správne spomína na svoj postup počas šéfovania na ministerstve. "Nikdy by som neohrozoval zamestnancov rezortu tým, že by som od nich žiadal nejaké iné informácie. Vyhrážky a manipulácia sú však zrejme pracovnou metódou pána Glváča," podotkol Galko.

Rezort mu vyčítal aj jeho medializované vyjadrenia k dohode vo VOP Nováky. Spoluvlastníkom MSM Martin je totiž zbrojárska firma Excalibur Army, s ktorou podnik uzavrel už v apríli zmluvu o združení. Stalo sa tak bez súťaže, niekoľko mesiacov predtým, ako rezort začal hľadať strategického partnera pre VOP. Galko v tomto kontexte naznačil, že tak vybraný partner mohol byť v súťaži zvýhodnený.

Súčasné vedenie rezortu obrany však tieto obvinenia z manipulácie odmieta a pripomína, že zmluvu o združení podpísal ešte bývalý riaditeľ VOP Nováky Jozef Briestenský, ktorý bol nominantom expremiérky Ivety Radičovej. "O tejto zmluve existuje aj oficiálna komunikácia, ktorá dokazuje, že ju pripravovalo bývalé vedenie. Uzatvorenie predmetnej zmluvy bolo zároveň jedným z dôvodov, pre ktorý minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) odvolal pána Briestenského z postu generálneho riaditeľa VOP Nováky," uviedla Balleková.


Galko obvinenie odmieta

"Je viac ako zvláštne, že uzatvorenie tejto zmluvy bolo dôvodom pre odvolanie pána Briestenského, no rezort ju napriek tomu dodnes nevypovedal. A dnes, keď je podozrenie zo zmanipulovania súťaže o prenájom VOP Nováky, tvrdí, že je možné vypovedať ju kedykoľvek bez problémov. Prečo sa o to minister Glváč teda v minulosti nepostaral? Bolo to preto, že to niekomu pri tejto takzvanej súťaži vyhovovalo?" reagoval Galko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok