Vláda dala zelenú výboru pre neheterosexuálov aj príspevku do EIB

TASR, TA3
3.10.2012 11:18

Vláda sa na svojom stredajšom rokovaní zaoberala splátkami do eurovalu či otváraním nových zastupiteľstiev. Schválila vytvorenie výboru pre neheterosexuálov a účasť krajiny na navyšovaní kapitálu EIB.

Vláda dala zelenú výboru pre neheterosexuálov aj príspevku do EIB
SITA

Do eurovalu pošleme 264 miliónov

Slovenská republika musí do 12. októbra uhradiť prvé dve hotovostné splátky do Európskeho mechanizmu pre stabilitu v celkovej sume takmer 264 miliónov eur. V priebehu rokov 2013 a 2014 následne uhradí zvyšné tri splátky upísaného základného imania v trvalom eurovale, ktoré spolu predstavujú necelých 396 miliónov eur.

Konštatuje sa to v návrhu na použitie štátnych finančných aktív na splatenie majetkovej účasti SR v EMS, ktorý dnes odsúhlasil vládny kabinet.

Trvalý euroval sa od svojho predchodcu líši tým, že namiesto záruk za emitované dlhopisy sa bude do neho prispievať priamo, formou upisovania akcií na základnom imaní. To je stanovené na úrovni 700 miliárd eur, z čoho podiel Slovenska predstavuje 5,786 miliardy eur.

Základné imanie trvalého eurovalu je rozdelené na dve časti. Vklad splatený v hotovosti predstavuje 80 miliárd eur, s podielom SR vo výške necelých 660 miliónov eur. Tento vklad je rozdelený do viacerých splátok.

Splácanie majetkovej účasti v eurovale bolo pôvodne rozdelené na obdobie piatich rokov, pričom v každom roku mala SR uhradiť jednu splátku v sume necelých 132 miliónov eur. Vo februári tohto roka však došlo k politickej dohode na zrýchlenej forme splácanie vkladov členov EMS. Prvé dve splátky preto musia byť uhradené už do 15 dní od nadobudnutia platnosti medzinárodnej zmluvy o vytvorení trvalého eurovalu.


Do Európskej investičnej banky pôjde 26 miliónov

Slovensko sa v nasledujúcich troch rokoch zúčastní navyšovania základného imania Európskej investičnej banky o 10 miliárd eur, a to sumou 26 miliónov eur. Cieľom opatrenia, ktoré dohodli ešte v júni v Bruseli európski lídri, je zvýšiť celkovú úverovú kapacitu banky o 60 miliárd eur, čím sa uvoľnia možnosti dodatočných investícií v Európe až do výšky 180 miliárd eur. Vyplýva to z návrhu na zvýšenie účasti SR na základnom imaní EIB, ktorý dnes schválila vláda.

Zvýšenie kapitálu EIB bude hradené všetkými jej členskými štátmi. Ako distribučný kľúč sa používa doterajší podiel krajiny, ktorý v prípade Slovenska dosahuje 0,260 %. Upísané základné imanie banky sa zvýši zo súčasných 232 miliárd eur na 242 miliárd eur, v rámci čoho vzrastie splatený kapitál na hodnotu 21,6 miliardy eur. Základné imanie splatné na vyzvanie zostane nezmenené na úrovni 220,8 miliardy eur.

Podiel SR v investičnej banke sa v absolútnej hodnote zvýši na 630 miliónov eur, pričom vzrastie splatené základné imanie z doterajších 30,2 milióna eur na 56,2 milióna eur. Celkovú požadovanú sumu 26 miliónov eur zaplatí Slovensko v troch ročných splátkach. Prvá z nich bude v budúcom roku predstavovať 13 miliónov eur, v ďalších dvoch rokoch potom pošle krajina do EIB dvakrát po 6,5 milióna eur.

Tri nové zahraničné zastupiteľstvá

Najneskôr v budúcom roku malo otvoriť tri nové zastupiteľské úrady v zahraničí. Zriadia sa v Kišiňove (Moldavsko), Tunise (Tunisko) a Abú Zabí (Spojené arabské emiráty).

Na oplátku sa uzatvorí ZÚ v Kuala Lumpur (Malajzia). Funkcie diplomatického zastúpenia prevezme iný úrad SR v oblasti, pričom sa preskúma možnosť vytvorenia honorárneho konzulátu v Malajzii.

Okrem toho sa neotvorí generálny konzulát v Manchestri (Veľká Británia), ktorého zriadenie odsúhlasila predchádzajúca vláda koncom minulého roka.

Vládny výbor pre LGBTI komunitu

Vláda súhlasila so zriadením výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb.

Pôjde o stály odborný orgán Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Jeho predsedom bude minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), pričom úlohy sekretariátu výboru bude plniť práve toto ministerstvo.

Dodatok svojho štatútu prerokovala ľudskoprávna rada 30. júla, pričom odporučila vláde jeho zriadenie. Vytvorí sa tým priestor na odbornú diskusiu ohľadom zlepšenia postavenia osôb s odlišnou sexuálnou orientáciou, zvýšenia ochrany ich práv a zefektívnenia tvorby a realizácie štátnej politiky SR.

Na stiahnutie tohto bodu z rokovania vyzvali aktivisti občianskeho združenia Fórum života. S jeho vznikom nesúhlasilo ani KDH či Konferencia biskupov Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok