Assange: Cítim sa ako na vesmírnej stanici

SITA
30.9.2012 12:35

Zakladateľ projektu WikiLeaks v nedeľu vybraným novinárom ukázal podmienky, v ktorých v súčasnosti žije v útrobách ekvádorského veľvyslanectva v britskom Londýne. Julian Assange sa tam podľa vlastných slov cíti ako "na vesmírnej stanici," cituje ho denník Daily Mail.

Assange: Cítim sa ako na vesmírnej stanici
SITA

"V izbe je miesto len na matrac na zemi, nejaké poličky, malý okrúhly stôl a koženkové kreslá," opisuje novinárka vo svojom rozsiahlom článku Assangove bydlisko. Austrálčan je pod pravidelným dozorom fyzioterapeuta a keďže nemá možnosti na voľný pohyb, každý deň absolvuje niekoľko kilometrov na svojom stacionárnom bežeckom trenažéri. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho Assange v ambasáde zostane, ekvádorský minister zahraničia však minulý týždeň pripustil, že to môže byť aj "roky".

Najvyšší súd v Británii ešte koncom mája povolil Assangeovo vydanie do Švédska, kde sa údajne v minulosti dopustil trestných činov znásilnenia a sexuálneho útoku. Štyridsaťjedenročný aktivista pochádzajúci z Austrálie však tvrdí, že ide o vymyslené obvinenia a švédske orgány konajú pod nátlakom USA, ktoré sa mu chcú pomstiť za zverejnenie tajných dokumentov z prostredia americkej diplomacie. Od 19. júna sa preto ukrýva na pôde ekvádorského veľvyslanectva v Londýne. Po tom, ako Londýn, Štokholm i Washington odmietli zaručiť, že Assanga Švédi nevydajú Američanom, Ekvádor prominentnému aktivistovi udelil politický azyl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok