Opozícia nepresadila cyklistov v lesoch ani ochranu subdodávateľov

TASR, SITA
27.9.2012 11:52

Opoziční poslanci v parlamente neuspeli s viacerými návrhmi zákona, napríklad o ochrane subdodávateľov, návrhom na vydanie ústavného zákona o nezdaňovaní dôchodkov, či s návrhom novely zákona o službách zamestnanosti.

Opozícia nepresadila cyklistov v lesoch ani ochranu subdodávateľov
SITA

KDH chcelo ochrániť malých podnikateľov

Snaha poslancov Kresťanskodemokratického hnutia ochrániť subdodávateľov verejných zákaziek pred druhotnou platobnou neschopnosťou skončila v parlamente neúspechom. Poslanci totiž vo štvrtok ich návrh zákona o ochrane subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorý predkladali poslanci za KDH Ján Hudacký, Ján Figeľ a Július Brocka, neposunuli do druhého čítania.

Parlament sa tak ním ďalej nebude zaoberať. Za tento legislatívny návrh hlasovalo 61 poslancov, proti bol jeden poslanec a 74 zákonodarcov sa pri hlasovaní zdržalo. Podľa tohto návrhu mali pritom víťazi zákaziek verejných obstarávaní povinnosť uhrádzať faktúry subdodávateľom v stanovených lehotách, inak by o zákazku prišli.

Ústavný zákon o dôchodkoch nebude

Podporu parlamentu nezískal ani návrh poslancov za Most-Híd Bélu Bugára a Józsefa Nagya na vydanie ústavného zákona o nezdaňovaní dôchodkov. Za prijatie takejto úpravy bolo 40 poslancov, proti 36 poslancov a 58 poslancov sa pri hlasovaní zdržalo.

Strana Most-Híd chcela ústavným zákonom zabrániť zdaňovaniu dôchodkov. Takýto krok mal ochrániť dôchodcov, zabezpečiť trvalé garancie a poskytnúť istoty pre udržanie ich životnej úrovne na základe širšieho politického konsenzu. Istoty pre dôchodcov navrhovala strana Most Híd garantovať ústavnou väčšinou preto, aby akákoľvek vláda nemohla v budúcnosti pod náhlym tlakom mimoriadnej finančnej situácie zaviesť daň na dôchodky.

Novela o službách zamestnanosti neprešla

Do ďalšieho legislatívneho procesu poslanci neposunuli ani návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý predložili poslanci za KDH Ján Hudacký a Pavol Zajac. V tomto prípade bolo za návrh novely 58 poslancov, proti jeden a 79 členov zákonodarného zboru sa hlasovania zdržalo.

Poslanci za KDH navrhovali zatraktívniť pre zamestnávateľov príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie. Súčasný príspevok totiž podľa nich svojim paušálnym nastavením nemotivuje na vytváranie pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou.

Výška príspevku mala preto podľa návrhu poslancov za KDH od začiatku budúceho roka závisieť od mzdy zamestnanca, keďže mala zodpovedať poistnému na zdravotné a sociálne poistenie platenému zamestnávateľom vo výške 35,2 % z hrubej mzdy zamestnanca.

Cyklisti a kone sa do lesov nevrátia

Cyklisti a kone sa do lesov nevrátia. Poslanci Národnej totiž odmietli aj novelu Ivana Štefanca, Pavla Freša (obaja SDKÚ-DS), Juraja Drobu (SaS) a Jozefa Viskupiča (OĽaNO), ktorá mala zrušiť zákaz voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch v lesoch. Snemovňa sa rovnakou iniciatívou zaoberala aj v minulom volebnom období, avšak pre predčasné parlamentné voľby to vtedajší koaliční politici nestihli dotiahnuť do konca.

Zákaz pohybu po lese na bicykli a na konci mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy platí na Slovensku od 1. septembra 2007. Autori tohto zákazu argumentovali údajným neúmerne sa zvyšujúcim nebezpečenstvom ohrozenia života a zdravia občanov, ktorí sa jazdou na bicykli a koni dostávajú do odľahlých častí lesov a spôsobujú zvýšenú eróziu pôdy.

Podľa štvorice opozičných poslancov však tento zákaz neprimerane obmedzuje vstup ľudí do lesa a podmienky na jeho využitie na športové a rekreačné aktivity. Aktuálny zákon je tiež podľa nich nevykonateľný, pretože občania sa nemajú ako dozvedieť, či ho porušujú, keďže lesné cesty nie sú v teréne nijako značené.

"Chceme odstrániť toto dedičstvo, ktoré tu nechal Robert Fico (Smer-SD) ako jedno z ďalších dedičstiev proti ľuďom. Je normálne, aby ľudia chodili do lesa, aby športovali a využívali aktívny oddych v prírode," argumentoval vlani Štefanec s tým, že súčasný stav je nenormálny. "Momentálne sa môže jazdiť po chodníkoch minimálne štyri metre širokých, my dávame možnosť, aby sa mohlo jazdiť aj po chodníčkoch," vysvetlil.

Titulky pri slovenských dielach neschválili

Slovenské audiovizuálne diela napokon nebudú od nového roka prístupnejšie aj nepočujúcim osobám. Poslanci dnes neposnuli do druhého čítania návrh novely audiovizuálneho zákona od poslankyne NR SR Jany Žitňanskej (nezávislá), ktorá zavádzala povinnosť označiť slovenské audiovizuálne diela, distribuované najmä na nosičoch DVD, slovenskými titulkami. Na schválenie novely chýbali hlasy vládneho Smeru-SD, ktorého poslanci sa zdržali.

Ak by jej návrh získal dostatočnú podporu, distributér slovenského audiovizuálneho diela rozširovaného na nosičoch, bez ohľadu na druh nosiča, mal byť od januára 2013 povinný zabezpečiť pre toto dielo aj slovenskú jazykovú úpravu titulkovaním. To nemalo platiť, ak by šlo o slovenské audiovizuálne dielo neobsahujúce hovorené slovo.

Žitňanská pripomínala, že Slovenská republika sa ratifikáciou Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím zaviazala zabezpečiť osobám so zdravotným postihnutím prístup k informáciám v prístupných formátoch a technológiách vhodných pre rôzne druhy zdravotného postihnutia, a to včas a bez dodatočných nákladov.

V dôvodovej správe k novele sa uvádza, že podľa odhadov by titulky mohlo využiť tri až päť percent populácie, ktorí sú sluchovo postihnutí. Ide o skupinu osôb nepočujúcich, nedoslýchavých, ako aj ohluchnuté osoby. "Pre nepočujúcich sú titulky náhradnou formou prijímania informácií z hovorenej reči. Titulky zároveň môžu slúžiť ako podporný nástroj pri porozumení hovoreného slova osobám, pre ktoré nie je slovenský jazyk materinskou rečou," argumentovala Žitňanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok