Hlavným vinníkom metanolovej kauzy hrozí doživotie

TASR, TA3, SITA
20.9.2012 14:16

Nielen dlhoročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, ale aj povinnosť uhradiť odškodné čaká možno vinníkov metanolovej aféry v Českej republike.

O odškodnenie sa bude treba prihlásiť

Žalobca Roman Kafka v rozhovore pre spravodajský server Lidovky.cz však upozornil, že poškodení sa o odškodnenie budú musieť prihlásiť, a to platí aj o štáte.

Kafka - muž, ktorý zrejme bude mať na starosti celú kauzu - dal polícii podnet na otvorenie vyšetrovania pre trestný čin úmyselného všeobecného ohrozenia, za čo môže byť uložený až výnimočný trest.
Na otázku, či verí v preukázanie zámeru, Kafka odpovedal, že nepredpokladá uvedenie jedovatého alkoholu na trh so zámerom usmrtiť ľudí, pretože to by už bolo na hranici teroristického útoku.

Vinníci si však museli uvedomovať, že k ohrozeniu života a zdravia môže dôjsť a k tomu aj došlo. To považuje český právny poriadok za jednu z foriem úmyslu, vyplynulo z Kafkových slov.

Žalobca dodal, že je to vážna kvalifikácia, ktorá by mohla prichádzať do úvahy u osôb na začiatku celého reťazca, celej metanolovej pyramídy.

Roman Kafka, ktorý je zlínskym štátnym zástupcom, už v stredu naznačil, že organizátorom celej kauzy môže hroziť až doživotné väzenie.

Nové kolky budú o týždeň

Minister financií ČR Miroslav Kalousek podpísal v noci nadnes vyhlášku, ktorá zmení podobu kolkov, využívaných na označovanie alkoholických nápojov, informovala agentúra Mediafax. Šéf rezortu financií mal podľa vlastných slov vyhlášku pripravenú a podpísal ju po stredajšom večernom rokovaní vládneho kabinetu.

"Vzhľadom ku kapacitám Štátnej tlačiarne cenín a k faktu, že vyhláška nadobudne platnosť v stredu 26. septembra, budú mať povinné osoby nové kolky k dispozícii až v druhej polovici budúceho týždňa," informoval dnes Kalousek.

Ani podľa jeho názoru však nové kolky nie sú samospasiteľným riešením, samy o sebe nič neriešia. Je to kamienok do mozaiky označenia bezpečného alkoholu, konštatoval a dodal, že ďalším kamienkom by mali byť napríklad tzv. rodné listy, mapujúce cestu každého balenia tvrdého alkoholu od výrobcu až po spotrebiteľa.

Morávia-Chem už podozrievali

Dve likérky zo Zlínskeho kraja, RDP Spirit a Vapa Drinks, u ktorých hygienici našli fľaše alkoholu so zvýšeným obsahom metanolu, ukazujú na spoločnosť Morávia-Chem ako zdroj škodlivého liehu. Firma z Hrobíc neďaleko Slušovíc sa bráni tvrdením, že inkriminovaný lieh nemohli likérky dostať od oficiálneho distributéra.

Obe likérky však tvrdia, že lieh kúpili od spomínanej spoločnosti, ktorá vyrába hlavne zmesi do ostrekovačov, avšak zaoberá sa aj výrobou liehu pre potravinárske účely, informoval internetový portál iDNES.cz. Hovorca polície v Zlíne Petr Jaroš potvrdil, že preverujú všetky indície.

Meno firmy Morávia-Chem sa už pred rokmi objavilo v kauze, ktorá sa týkala možnej výroby nelegálneho alkoholu. Žalobca sa vtedy snažil dokázať, že viac ako 700 litrov nemrznúcej kvapaliny Cinol putovalo od tohto výrobcu fiktívne na stavby, ale v skutočnosti sa malo využiť na výrobu alkoholu.

Tucet zo 16 obžalovaných v kauze dostalo podmienečné tresty; vtedajší šéf Morávia-Chem Radovan Dalajka vyviazol bez trestu.

Súd síce preukázal, že na mnohých stavbách sa nemrznúca kvapalina nepoužila, zostalo však záhadou, kde vlastne skončila, napísalo webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Vláda zakázala vývoz tvrdého alkoholu

Český minister zdravotníctva Leoš Heger vyhlásil vo štvrtok okamžitý zákaz vývozu liehovín s obsahom alkoholu vyšším ako 20 percent na všetky svetové trhy. Heger o tom informoval po skončení mimoriadneho zasadnutia vlády premiéra Petra Nečasa. Jeho kabinet tak chcel predísť situácii, kedy by export tvrdého alkoholu pre metanolovú aféru v Českej republike zakázala priamo Európska únia. Pre českých výrobcov alkoholu je jedným z najväčších zahraničných trhov Slovensko, to už ale predtým dovoz alkoholu z Česka zakázalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok