SDKÚ obviňuje OĽaNO z podpísania dohody so Smerom

TA3, TASR
19.9.2012 12:22

Opozičné strany sa opäť dostali do názorového rozdielu. Tentokrát pre splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku. Strana SDKÚ-DS najnovšie obviňuje Obyčajných ľudí z podpísania dohody so Smerom.

SDKÚ obviňuje OĽaNO z podpísania dohody so Smerom
SITA

Strana SDKÚ-DS žiada Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Smer-SD, aby vysvetlili svoju spoluprácu v otázke riešenia rómskej problematiky. "Či ide o koalíciu, alebo o aký druh spolupráce vlastne ide," povedal dnes na tlačovej konferencii v parlamente predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Vysvetlenie dohody je podľa Freša dôležité aj preto, aby ostatné strany presne vedeli, čo vlastne OĽaNO so Smerom-SD uzavreli, a aby sa vedeli zariadiť. "Chceme rozumieť tomu, keď niekto podpisuje nejakú dohodu, či to je alebo nie je koalíciou," zdôraznil Frešo.

Obyčajní by spolu so Smerom-SD mali presadiť balík legislatívnych opatrení, ktorý by mal prispieť k riešeniu rómskej problematiky. Rómske otázky bude mať od 1. októbra na starosti poslanec OĽaNO Peter Pollák ako nový splnomocnenec vlády. Nahradí Miroslava Polláka. Obsadenie postu ponúkol matovičovcom minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), pod ktorého rezort nedávno prešli kompetencie úradu splnomocnenca.

Frešo dnes ďalej uviedol, že ho teší rozširovanie počtu strán, ktoré sa chcú riešeniu rómskej problematiky venovať. Jeho strana je otvorená diskusiám a predkladá aj vlastné návrhy, ktoré majú prispieť k spravodlivému riešeniu rómskej problematiky.

"Pre SDKÚ-DS je dôležité, aby táto problematika bola riešená tak, aby zákon platil pre všetkých, aby bola riešená tak, že pracovať sa oplatí, aby bola riešená tak, že budeme aktívne prispievať k tvorbe pracovných miest pre nekvalifikovaných alebo nízkokvalifikovaných ľudí napríklad medzitrhu práce alebo formou aktivačných prác alebo inými formami, na ktorých sa vieme zhodnúť," vysvetlil Frešo.

Strana chce rómske otázky riešiť novelou zákona o čiernych stavbách, ktorá má zastaviť rozširovanie čiernych stavieb. Mieni tiež upraviť systém aktivačných prác. Podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka strana chce aj zrušiť obmedzenie, podľa ktorého dnes môžu ľudia pracovať len šesť mesiacov a potom museli mať prestávku.

SDKÚ-DS tiež navrhuje zrušenie príspevku za dochádzku do školy a chce ho nahradiť príspevkom za dobrý prospech a dobré správanie. Súčasný stav považuje Kaník za nezmyselný a protiústavný. "Za dodržiavanie zákona je istá časť ľudí odmeňovaná, čo je jasná diskriminácia, jasný rozpor s rovnosťou pred zákonom," povedal Kaník, ktorý trvá na vyriešení situácie.

Matovič: Dohodu nemáme

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nepodpísali so Smerom-SD žiadnu koaličnú dohodu. Majú iba dohodu o riešení rómskej problematiky, ktorú doteraz žiadna strana poriadne neriešila. Na tlačovej konferencii v parlamente to dnes povedal líder obyčajných Igor Matovič.

"Neuzavreli sme žiadnu koaličnú dohodu so Smerom, uzavreli sme čisto dohodu o riešení jedného konkrétneho parciálneho problému, ktorý je jeden z najväčších problémov, ktorý trápi Slovensko," vyhlásil Matovič. Podľa neho by sa takto mal správať každý poslanec, ktorý chce skutočne riešiť problémy. "Toto je iný spôsob robenia politiky," dodal Matovič.

Zdôraznil, že dohoda nie je medzi Smerom-SD a celým klubom OĽaNO, ale iba medzi Matovičom a Petrom Pollákom, ktorý nastúpi na post splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Pre spoluprácu so Smerom-SD sa rozhodli preto, že nechcú len nečinne sedieť a vykrikovať z opozičných lavíc.

Dvaja obyčajní plánujú 15. októbra predstaviť svoju rómsku reformu. "Budeme vyžadovať, aby zákon platil pre každého, aby každý mal aj práva, aj povinnosti, tiež princíp, že ako budeš ty pristupovať k štátu, štát bude pristupovať k tebe a chceme, aby nič nebolo zadarmo," zdôraznil Matovič.

Pollák poukázal na to, že za 20 rokov neurobili politické strany v riešení rómskej problematiky takmer nič. Zo súčasného stavu viní aj SDKÚ-DS, ktorá dnes žiadala obyčajných o vysvetlenie dohody medzi nimi a Smerom-SD. "SDKÚ-DS mala 10 rokov premiéra a s problematikou v podstate nič neurobila. Pokladám SDKÚ za spoluzodpovednú, aj SDKÚ dopustila, aby problematika bola taká, aká je," vyhlásil Pollák.

"Decko vychovávané v blate je tak zocelený charakter, že žiadny vzdelávací systém, žiadna povinná školská dochádzka s ním nepohne. Toto dopustili politické strany. Dopustili, že dnes máme desiatky tisíc takýchto detí v osadách, desiatky tisíc ľudí, ktorí nemajú prácu, že máme stovky tisíc ľudí zavesených v sociálnom systéme bez akýchkoľvek pracovných návykov. Toto dopustili zodpovedné politické strany," doplnil Matovič Polláka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok