NBS: Slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 2,7 %

TA3, TASR
18.9.2012 16:05

Slovenská ekonomika porastie v tomto roku o 2,7 %. Ukázala to septembrová predikcia Národnej banky Slovenska, ktorá je oproti júnovému odhadu vyššia o 0,2 percentuálneho bodu.

NBS: Slovenská ekonomika v tomto roku porastie o 2,7 %
SITA

"Pri pohľade na celkový trend vývoja ekonomiky SR v rámci septembrovej predikcie sa v roku 2012 predpokladá mierne spomalenie ekonomického rastu v porovnaní s predchádzajúcim rokom," povedal na dnešnej tlačovej konferencii guvernér NBS Jozef Makúch.

V tomto roku bude rast slovenského HDP ovplyvnený najmä vyšším príspevkom zahraničného obchodu a utlmeným domácim dopytom. Konečná spotreba domácností bude totiž v druhej polovici tohto roka rásť len veľmi mierne a to najmä v dôsledku nepriaznivej situácie na trhu práce. Hlavným faktorom rastu by mal v tomto roku ostať čistý export, ktorý tvorí najmä ponukový šok v automobilovom priemysle. Ten by mal však podľa NBS postupne odznievať.

Aktuálna predikcia banky už zahŕňa aj konsolidačné opatrenia vlády, ktorých celkový objem bude vo výške 1,57 miliardy eur. Z toho priamy vplyv na ekonomiku by mal byť 0,95 miliardy eur. Banka do predikcie zarátala vplyv zmien v 2. pilieri, zvýšenie odvodového zaťaženia, príjmy z osobitných odvodov vybraných subjektov, zvýšenie sadzby dane z príjmov právnických osôb na 23 %, zmeny v rámci zdanenia príjmov fyzických osôb a zmeny v správnych poplatkoch.

"V roku 2013 by vplyvom týchto opatrení mohol byť ekonomický rast ovplyvnený v rozsahu -0,41 percentuálneho bodu a v roku 2014 -0,25 percentuálneho bodu," skonštatovala generálna riaditeľka odboru menovej politiky Renáta Konečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok