O zvýšení platov pre učiteľov sa podľa P. Kažimíra rozhodne do mesiaca

TASR
16.9.2012 15:35

Platy vyššie o 5 %, ktoré im sľúbila ešte predchádzajúca vláda, budú v tomto roku učiteľom určite vyplatené. Problémom je požiadavka na zvýšenie o ďalších 10 % v budúcom roku a jasno v tejto otázke bude najskôr na prelome septembra a októbra, avizoval dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

O zvýšení platov pre učiteľov sa podľa P. Kažimíra rozhodne do mesiaca
SITA

Dovtedy by sa mali vyriešiť požiadavky jednotlivých rezortov nad rámec prvého návrhu štátneho rozpočtu, ktorý bol predstavený ešte v auguste. "Máme čas do 10. októbra, kedy by mal byť rozpočet schvaľovaný na rokovaní vlády. Dovtedy budeme mať jasné stanovisko aj k požiadavkám zamestnancov štátnej a verejnej správy, osobitne učiteľov," uviedol Kažimír v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

Zároveň však upozornil, že vláda sa prihlásila k medzinárodnému záväzku znížiť deficit verejných financií v budúcom roku na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). K naplneniu tohto cieľa pritom podľa Kažimíra stále treba nájsť 630 miliónov eur. "Navýšenie platov zamestnancov školstva o 10 % predstavuje dodatočné výdavky 180 miliónov eur, z toho 140 miliónov eur na strane štátneho rozpočtu," vyčíslil s tým, že aj keby si to želal, takúto valorizáciu momentálne nevie garantovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok