SaS a Most chcú meniť preambulu ústavy, Smer je so súčasnou spokojný

TA3
15.9.2012 11:43

Strany SaS a Most-Híd chcú meniť Preambulu Ústavy SR. Radi by vymenili slovíčko národ za občanov. Miroslav Číž zo Smeru-SD si myslí, že preambula je v tomto smere v poriadku a netreba ju meniť.

SaS a Most chcú meniť preambulu ústavy, Smer je so súčasnou spokojný
SITA

"Slovensko je národným štátom, takže to predvetie je v poriadku. Hovorí o slovenskom národe a menšinách žijúcich v našej krajine, nie je to hierarchizované. Ako Slováci máme právo na to, aby tam bol takýto moment. Nie je dôvod na zmenu preambuly," povedal Číž.

Bugárovci a sulíkovci majú iný názor. "Nám preambula nevyhovuje a radi by sme tému jej zmeny otvorili. Chceli by sme vymeniť pojem národ za občanov. Lebo teraz to evokuje, že je tu štátotvorný národ na prvom mieste a niekde na druhom sú tí ostatní, ktorí tu sú, ale nehlásia sa k slovenskej národnosti. A duch tohto sa prejavuje aj vo viacerých zákonoch, ako bol napríklad jazykový," povedal šéf klubu Mosta-Híd László Solymos.

"Ja som presvedčený, že preambula by mala byť založená na občianskom, nie na národnom princípe. Zvlášť v krajine, v ktorej dlhodobo, už cez 1000 rokov, žijú občania aj iných národností. Ústava by sa určite mala viac vyjadrovať k tomu, aké je postavenie občanov štátu a nie jedného národa," zdôraznil poslanec SaS Martin Poliačik. Liberál by rád otvoril aj tému aktuálnosti preambuly ústavy.

"Možno by sme sa mali porozprávať o tom, či preambula je ešte preambulou modernej ústavy 21. storočia," doplnil. Číž si myslí, že preambula zmeny nepotrebuje. "Preambula formuluje hodnotový systém, vyjadruje stav," poznamenal.

Viacerí poslanci sa zhodujú v tom, že ústava ako taká by si žiadala určité zmeny. Kresťanskí demokrati by chceli podľa Pavla Hrušovského posilniť ochranu rodiny či života. Viaceré strany sa zhodujú aj na potrebe zmien v rokovacom poriadku či v majetkových priznaniach poslancov. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) by chceli zrušiť starý a nevykonateľný zákon o poslancoch a presadiť individuálne poslanecké prieskumy. "A sú tam aj ďalšie otázky," uviedol šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

Poslanci pripomínajú, že ústavnými zmenami sa má zaoberať expertná skupina, ktorú zriadil predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Mala sa zísť už na minulej parlamentnej schôdzi, no nestalo sa tak. Zákonodarcovia čakajú na rozhodnutie šéfa snemovne. "Zatiaľ túto iniciatívu považujem za prerušenú," povedal Hrušovský. V Moste-Híd aj v SaS sú pripravení na rokovania, čakajú, kedy Paška stretnutie zvolá. Viskupič očakáva, že sa komisia zíde na aktuálnej schôdzi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok