Toxický metanol má 16 obetí, Slovensko kontroluje predajcov

TA3, TASR, ČTK
12.9.2012 14:27

Metanol, ktorý si v Česku vyžiadal pravdepodobne viac než 16 obetí, nie je produktom destilácie či fermentácie. Vylúčila to inšpekcia. Slovensko začalo s kontrolami predajcov alkoholu.

Kontroly v obchodoch aj na pumpách

Slovenské úrady zahájili kvôli otravám v Česku kontroly domácej maloobchodnej siete, uviedol Jaroslav Remža z veterinárnej a potravinovej správy. Podľa dostupných informácií sa podobný prípad otravy u nás v poslednom období nepotvrdil.

Potravinoví inšpektori sa pri previerkach zamerajú na predajné stánky, obchody, benzínové pumpy a na miesta, kde sa predáva rozlievaný alkohol. "V prípade podozrení môžeme nariadiť zákaz predaja a vzorky podorbíme analýze," povedal Remža. Podľa ministra Ľubomíra Jahnátka sa zatiaľ nič podozrivé nenašlo.


Česká inšpekcia vylúčila nekvalitné pálenie

Podľa inšpekcie nie je možné, aby pri výrobe liehovín vzniklo toľko metylalkoholu napríklad nekvalitným pálením. Informácie priniesla v utorok večer česká spravodajská webová stránka novinky.cz. "Z technologického hľadiska je prakticky vylúčené, aby boli destiláty alebo liehoviny pri výrobe kontaminované takým množstvom metanolu (čiže metylalkoholu), ktorý akútne ohrozuje zdravie či priamo život," uviedol riaditeľ Kontrolnej a právnej sekcie SZPI Martin Klanica, ktorého citovali novinky.cz.

Inšpektori teraz zadržaný alkohol testujú. Keďže vzoriek je príliš veľa, testuje sa aj v laboratóriách určených na kontrolu potravín.

Je možné, že výrobca pridal do alkoholu čistý metylalkohol, ktorý sa používa napríklad pri výrobe repkového oleja alebo ako rozpúšťadlo. Teoreticky je ním však možné pančovať alkohol, pretože má rovnakú vôňu a podľa chuti sa nedá vôbec rozpoznať. Do Českej republike sa čistý metylalkohol dováža.

Každý alkohol má určitý obsah metanolu, prípustná je však hodnota maximálne 12 gramov na liter.V súvislosti s otravou niekoľkých ľudí metylalkoholom zatiaľ polícia obvinila len 36-ročného muža z mesta Havířov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Muž je obvinený z trestného činu ohrozovania zdravia škodlivými potravinami a inými predmetmi. Podozrivý sa nachádza vo väzbe.

Metylalkohol sa objavil v malých bareloch alebo fľašiach s označením vodka či tuzemák, odkiaľ ho predajcovia nalievali, respektíve predávali zákazníkom.

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Prahe ponúka ľuďom možnosť nechať si zdarma otestovať svoje pálenky na prítomnosť metylalkoholu. Škola o tom v utorok informovala na svojej webovej stránke.Testovanie bude prebiehať v laboratóriu na Fakulte potravinárskej a biochemickej technológie VŠCHT Praha.

Stačí, keď bude mať vzorka desať mililitrov a liehovina bude uzatvorená vo fľaštičke. Výsledky analýzy budú do týždňa, informovala v správe agentúra mediafax.cz.

Česká polícia objavila vysoko toxický pančovaný Tuzemák

Česká polícia v Havířove objavila prvé fľaše nebezpečného pančovaného alkoholu. Ide o jednolitrové sklené fľaše označené etiketou Tuzemák od výrobcu AB Style Frýdek-Místek, ktoré nie sú kolkované, informoval vo večerných hodinách Radiožurnál Českého rozhlasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok