Francúzska vláda bude rokovať o pracovných povoleniach pre Rómov

TA3, SITA
22.8.2012 13:11

Bulharskí a rumunskí Rómovia, ktorí ilegálne pricestovali do Francúzska, možno dostanú pracovné povolenia. S návrhom prišiel francúzsky minister vnútra. O odvážnom kroku v stredu rokuje vláda.

Francúzska vláda bude rokovať o pracovných povoleniach pre Rómov
SITA

Bulharskí a rumunskí Rómovia, ktorí ilegálne pricestovali do Francúzska, by tam mohli dostať pracovné povolenia. O tejto téme bude v stredu rokovať francúzska vláda na čele s premiérom Jeanom-Marcom Ayraultom.

"Bolo by to jedno z riešení," vyhlásil k pracovným povoleniam minulý týždeň minister vnútra Manuel Valls, ktorý dohliada na búranie rómskych ilegálnych osád a repatriáciu Rómov do Bulharska a Rumunska. Takáto politika sa stretla nielen s kritikou verejnosti ale aj niektorých členov vlády. Prezident François Hollande preto požiadal kabinet, aby túto otázku vyriešil.

Predpokladá sa, že na okrajoch najväčších francúzskych miest žije v provizórnych táboroch 15 000 Rómov, približne 4000 z nich v okolí Paríža. Ministerka výstavby Cecile Duflotová zo strany Zelených žiada moratórium na búranie týchto táborov, ak ich obyvateľom neposkytnú alternatívne bývanie. Minister Valls však pokladá takýto scenár za nerealistický. Zároveň však naznačil, že povolenie pracovať vo Francúzsku by mohlo túto situáciu pomôcť vyriešiť.

Francúzsko je jednou z krajín EÚ, v ktorých platí výnimka voľného pohybu pracovných síl z Rumunska a Bulharska. Táto výnimka platí do konca roka 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok