Most-Híd chce ústavným zákonom zabrániť zdaňovaniu dôchodkov

SITA, TA3
21.8.2012 12:14

Bugárovci chcú ústavným zákonom zabrániť zdaňovaniu dôchodkov. Uviedol to dnes na tlačovej besede poslanec NR SR za stranu Most-Híd József Nagy. Ako vysvetlil, týmto krokom chcú ochrániť dôchodcov, získať trvalé garancie a poskytnúť istoty pre udržanie ich životnej úrovne na základe širšieho politického konsenzu.

Most-Híd chce ústavným zákonom zabrániť zdaňovaniu dôchodkov
SITA

Istoty pre dôchodcov chce strana Most Híd garantovať ústavnou väčšinou preto, aby akákoľvek vláda nemohla v budúcnosti pod náhlym tlakom mimoriadnej finančnej situácie zaviesť daň na dôchodky.

"Ide o dôstojné dožitie, zaslúžený a prisľúbený odpočinok, a ide najmä o to, že dôchodcovia objektívne pre svoj vek a pre bežnú zdravotnú situáciu nevedia reagovať na takéto nové výzvy. Ako si potom majú nahradiť svoje príjmy, aby si udržali svoju životnú úroveň,“ pýta sa Nagy.

Túto ochranu preto strana považuje za legitímnu a zodpovednú s ohľadom na výšku slovenských dôchodkov. Aktivitu strana odôvodňuje tým, že je tu už naznačený precedens so zdaňovaním výsluhových dôchodkov, a to konkrétne v konsolidačnom balíku súčasnej vlády, ako aj zásah do budúcich dôchodkov v druhom pilieri.

Zámerom návrhu ústavného zákona o nezdaňovaní dôchodkov je trvalá prevencia, aby nemohli byť zdanené žiadne dôchodky, či už sú to starobné, predčasné, invalidné, vdovské či sirotské, ale ani dôchodcovské úspory. "Sme presvedčení, že by bolo diskrimináciou ozbrojených síl nezahrnúť aj ich dôchodok pod túto ochranu, aspoň po dovŕšení veku platného pre bežný starobný dôchodok,“ povedal Nagy. K podpore tohto zákona vyzvú opozíciu aj vládnu stranu Smer-SD.

Návrh je zatiaľ v štádiu zámeru. Ak by takýto zákon prešiel, každá vláda by na jeho zmenu potrebovala získať v parlamente ústavnú väčšinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok