Dievčatá z Pussy Riot sú vinné, súd im vymeral dva roky

TA3, SITA, TASR
17.8.2012 16:02

Tri členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot sú vinné z výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou. Verdikt dnes v Moskve vyniesla sudkyňa Marina Syrovová.

Rusky dostal rovnaký trest dva roky väzenia nepodmienečne. Prokuratúra požadovala tri roky v nápravných pracovných táboroch. Pankáčky sa môžu odvolať do desiatich dní.

Punková modlitba nahnevala Kremeľ

Prokuratúra žiada tri roky väzenia pre Mariju Aľochinovú (24), Nadeždu Tolokonnikovovú (22) a Jekaterinu Samucevičovú (29) za to, že 21. februára vtrhli do moskovského Chrámu Krista Spasiteľa a pred oltárom zaspievali "punkovú modlitbu". V nej prosili Pannu Máriu, aby zbavila Rusko Putina, ktorý je pri moci od roku 2000. Podľa prokuratúry išlo o prejav náboženskej nenávisti zo strany Pussy Riot.

Členky skupiny uviedli, že išlo o politický prejav, chránený ruskou ústavou, ktorá zaručuje slobodu prejavu.

Nahá aktivistka a Kasparov v putách

Poloobnažená aktivistka za práva žien dnes motorovou pílou spílila kresťanský kríž v centre ukrajinského Kyjeva. Protestovala tak proti trestnému stíhaniu dievčat. Členka ukrajinskej skupiny žien Femen, ktoré sú známe svojimi vystúpeniami na verejnosti bez vrchnej časti odevu, zničila na znak podpory ruskej punkovej skupiny veľký drevený kríž s postavou ukrižovaného Krista. "Žiaden 'podnik', dokonca ani tak úspešný ako cirkev, nemá právo útočiť na práva žien," povedala aktivistka Inna Ševčenková.

Ruská polícia dnes zatkla protestujúcich, ktorí pred budovou súdu v Moskve vyjadrovali skupine podporu. Medzi zadržanými je aj bývalý majster sveta v šachu Garri Kasparov a líder ľavicovej opozičnej skupiny Sergej Udaľcov.

Stovky podporovateľov ženskej skupiny Pussy Riot zaplnili úzku ulicu, na ktorej sa nachádza súdna budova, a obkolesení množstvom policajtov skandovali "Rusko bez Putina!".

Bratislavským sochám nasadili kukly

Bratislavskí aktivisti dnes ráno na znak solidarity s väznenými feministkami vyzdobili sochy v centre mesta farebnými kuklami, ktoré sú typické pre túto skupinu. Informoval riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Weisenbacher informoval, že skupina sa veriacim verejne ospravedlnila a vyhlásila, že nijako neznevažujú ich vieru, ale upozorňujú na konanie konkrétnych cirkevných a politických predstaviteľov.

"Spôsob sa môže zdať niekomu nevhodný, ale to nič nemení na veci, že takéto správanie nie je trestným činom a je neslýchané, aby tieto tri ženy boli dlhé mesiace zadržiavané a čelili trojročnému trestu väzenia ako kriminálnici, a to za uplatňovanie si slobody prejavu," povedal Weisenbacher. Dodal, že ak spáchali nejaký priestupok, malo sa to riešiť podľa ruských zákonov pokarhaním alebo blokovou pokutou.

Členky kapely Pussy Riot

Nadežda Tolokonnikovová (22)

Nadežda Tolokonnikova.jpg

Marija Aľochinová (24)

Maria Alekhina.jpg

Jekaterina Samucevičová (29)

Yekaterina Samutsevich.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok