Rýchlo zabudnúť a udrieť poriadne do štvorky, vraví Gelle

TASR
8.8.2012 15:04

Sme sklamaní, ale netreba sa s tým príliš dlho zaoberať a treba pretočiť knihu. Toto svorne tvrdili slovenskí kanoisti Peter Gelle a Erik Vlček po tom, ako v stredu skončili vo finále K2 na 1000 m na neočakávanej poslednej priečke.

Rýchlo zabudnúť a udrieť poriadne do štvorky, vraví Gelle
SITA

"Ja už teraz na to nemyslím. Je to neúspech, ale už nemáme naň prečo viac myslieť," naštartoval sa na druhý štart v Londýne skúsenejší Vlček len krátko po výstupe z vody. "Dobre si teraz zajazdíme v štvorkajaku, aby sme mali zo seba ako tím dobrý pocit. A potom poriadne udrieť do toho," naladil sa na ďalší deň aj jeho partner z lode Gelle.

Slováci majú zvyčajnú taktiku vyletieť na všetkých až na posledných dvoch-troch stovkách metrov. V pamätnom finále MS 2011 na rovnakej trati urobili to isté, držali sa obďaleč medailových pozícií, rozbalili to naplno až v závere a zrodilo sa zlaté prekvapenie. V stredu bola slovenská dvojica podobne pripravená atakovať z tyla, no po zdrvujúcom finiši nebolo ani chýru ani slychu. Prišla tajomná kríza, ktorá nedovolila loď nakopnúť.

"Ja osobne som bol veľmi sklamaný, že sme došli ako poslední. Pozrel som sa na naše mená a pri nich 8. miesto, s tým som naozaj nerátal. Mal som pocit, že aj ak sa budeme trápiť, jednu-dve posádky dokážeme zdolať," vravel po výstupe z kajaku Vlček.

Po dlhej dobe to boli prvé preteky dvojice, zloženej len pred dvoma rokmi, ktoré im podľa ich slov absolútne nevyšli. Hladkosť jazdy sa vytratila spolu s nádejami na splnenie taktického plánu ako gáfor, dvojica prišla s ťažkosťami do cieľa a problémy boli skôr fyzického charakteru. Na analýzu, či za tým stál nabúchaný program dvojice na hrách, si minimálne jeden deň treba ešte počkať. "Bol som unavený, na nič som nemyslel, bol som rád, že sme už došli do cieľa," vykreslil pocity Vlček. "Nespomeniem si na niečo také, že by sme v nejakých pretekoch skončili poslední."

Preteky sa nevyvíjali podľa vopred stanoveného scenára ani po 750 metroch, dvojici však v tej chvíli nepreletelo hlavou, že by záver už vypustili. Mohlo by to nastať vo svetle toho, že o deň neskôr mali na programe ďalšiu náročnú, ak nie ešte náročnejšiu konfrontáciu. "To sa nerobí. Hlavne nie na olympiáde. Tam sa musí bojovať aj úplne o predposledné miesto, to je jedno, že útočíte úplne odzadu. Takže sme bojovali do posledného metra. Stále je tam nejaká šanca, aj keď máte veľkú stratu, že jednému, alebo viacerým súperom sa môže niečo stať."

Mnohí doma na Slovensku možno v kontexte výsledkov z uplynulého obdobia a vývoja konfliktov v štvorkajaku čakali medailu skôr od tandemu Gelle, Vlček, ktorý je medzinárodne už dostatočne obitý. Navyše štvorkajaky sú vždy vyrovnanou disciplínou. Ambície na novozloženej dvojice sú však tiež vysoké, čo potvrdili Gelle a Vlček v jednom plavidle s Jankovecom a Tarrom hneď v rozjazde. Tú vyhrali a priamo tak postúpili do finále.

"Bol by som rád, keby to šlo presne tak, ako v rozjazde. Držať si súperov vzadu, byť pred nimi a kontrolovať celý priebeh. Bude to ale náročnejšie, podľa mňa až do posledných metrov pôjdu 3-4 lode hlava pri hlave," pozeral sa znovu do budúcnosti Vlček. "Je to športová tragédia, ale svet sa nezrútil. Určite nás to aj vyburcuje. Zajtra sa nič už nedá, nijaká neistota na vode už nemôže byť. Máme sily, fyzické určite. Bez problémov budeme v pohode do štvorkajaku na zajtra," podčiarkol Vlček, ktorého doplnil Gelle: "Neviem presný recept, ako sa cez to prehrýzť, ale zabudneme a ideme ďalej. S fyzičkou žiadne problémy nebudú."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok