Fico ochráni majetok štátu absolútnou exekučnou imunitou

TA3, TASR
7.8.2012 14:01

Niektorý majetok štátu bude mať absolútnu exekučnú imunitu. Predpokladá to novela Exekučného poriadku, ktorú dnes vláda schválila na mimoriadnom rokovaní. Reagovala tak na nález Ústavného súdu týkajúci sa exekučnej imunity štátu.

ÚS síce nepovažuje za ústavne neakceptovateľnú exekučnú imunitu ako takú, ale jej rozsah a koncept vyplývajúci zo súčasnej právnej úpravy.

Majetok štátu tak už nepožíva pred exekúciami takmer žiadnu ochranu. "Neexistujú žiadne bariéry, ktoré by zabránili bezbrehej exekúcii štátneho majetku," konštatoval premiér Robert Fico.

Exekúcii nebude po novom podliehať nehnuteľný majetok štátu v správe správcu okrem nehnuteľností v dočasnej správe podľa osobitného predpisu, príjmy štátneho rozpočtu, prostriedky na bežnom účte štátnej rozpočtovej organizácie a pohľadávky z právnych vzťahov zakladajúcich tieto príjmy. Rovnako do tejto kategórie spadajú cenné papiere vo vlastníctve štátu a majetkové účasti štátu na právnických osobách, prostriedky určené na krytie schodku štátneho rozpočtu a krytie štátneho dlhu, ako iný majetok štátu, o ktorom tak ustanoví zákon.

Novela zavádza aj relatívnu exekučnú imunitu. To znamená, že jej účinky nastanú až v dôsledku rozhodnutia súdu. Súd bude v tomto prípade zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť exekučnou imunitou, pričom dôkazné bremeno o tom, že ide o nevyhnutne potrebný majetok na plnenie úloh štátu alebo na plnenie verejnoprospešného účelu, znáša štát.

Zmena Exekučného poriadku sa bude prerokúvať v skrátenom legislatívnom konaní pravdepodobne na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady (NR) SR.

Záznam z premiérovej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok