Berešová sa musela na olympiádu vypýtať z úradu práce

SITA
5.8.2012 17:09

Maratónska bežkyňa Katarína Berešová dostala výnimku od riaditeľa úradu práce, inak by sa ako nezamestnaná v týchto dňoch musela pravidelne hlásiť. Maratón nakoniec dobehla ako 99.

Berešová sa musela na olympiádu vypýtať z úradu práce
SITA

Slovenská vytrvalkyňa Katarína Berešová absolvovala s vypätím všetkých síl nedeľňajší olympijský maratón v Londýne. V typicky britskom premenlivom počasí začala dobre, ale na 35. km ju zastihla kríza a napokon dobehla na 99. mieste za 2:48:11 h. Debutantka pod piatimi kruhmi bojovala v závere sama so sebou, do cieľa však napokon dobehla s ľahkým úsmevom na perách. "Asi súvisel s tým, že som dobehla. Absolvovanie olympijského maratónu je pre mňa najväčšie víťazstvo. Bol to môj najťažší beh v živote. Telo asi už povedalo, že stačí, keďže to bol štvrtýmaratón za desať mesiacov. Som rada, že som už v cieli. Trať bola pekná, na 35. km som už nevládala, musela som spomaliť. Neviem, čo sa stalo. Asi tie štyrimaratóny za posledných 10 mesiacov je veľa," povedala Berešová.

Dvadsaťštyriročná Slovenka bežala v polovici trate na hranici osobného rekordu, polmaratón absolvovala za 1:19:37 h. Už tradične v maratóne na 35. km prichádza na vytrvalcov zlom a kríza, ktorá postihla aj Berešovú. Členka TJ Obal servis Košice musela v závere spomaliť a jej osobný rekord 2:39:11 h odolal. "Bežala som podľa tepovej frekvencie. Do polovice všetko sedelo. Nastavili sme to na teplejšie počasie, asi vzhľadom na chladnejšie som mala bežať pomalšie. Teraz si však neviem vysvetliť, čo sa presne stalo," uviedla Berešová.

V uliciach Londýna ju povzbudzoval aj jej osobný tréner Gabriel Valiska, ktorý nie je členom oficiálnej výpravy. Ženský maratón situovali organizátori do centra britskej metropoly a ponúkol prehliadku turistických atrakcií. Okolo trate boli tisícky divákov, ktorí povzbudzovali každú bežkyňu. "V meste bola úžasná atmosféra, diváci sú skvelí. Cením si, že nás prišlo povzbudiť toľko ľudí. Aj vďaka ním som prišla do cieľa, aj keď ma mrzí výsledný čas. Určite som maratón nechcela vzdať, musela som však ukázať pevnú vôľu," poznamenala Berešová, ktorú po dobehu bolela veľmi hlava. Dážď v londýnskych uliciach a následné teplé počasie jej nevadil.

Trebišovčanka štartovala na olympijských hrách ako amatérka a momentálne je po absolvovaní štúdia ekonómie na Technickej univerzite v Košiciach nezamestnaná. V čase londýnskych olympijských hier sa mala hlásiť na úrade práce, napokon však dostala výnimku od jeho riaditeľa a po tom, čo doniesla potvrdenie, že štartuje na olympijských hrách, jej prihlásenie odpustili. "Zákony sú nastavené tak, že ako čerstvá absolventka som sa musela hlásiť na úrade práce. Príprava na olympijské hry bola náročná. Absolvovala som pred nimi tri maratóny, čo je trocha veľa. Navyše som absolvovala štátnice. Mala som síce individuálny štúdijný plán, ale požiadavky pri skúškach boli pre všetkých študentov rovnaké a ja som nemala tiež žiadne úľavy," popísala Berešová, ktorá absolvovala časť prípravy na OH pod vedením Gabriela Valisku aj v Michalovciach.

Po štvrtom maratóne za ostatných 10 mesiacov už túto dištanciu nechce ani vidieť. Budúcnosťou sa bude zaoberať až po regenerácii z londýnskeho behu. Najskôr si chce poriadne oddýchnuť. "Moje telo je pretočené, tých maratónov bolo priveľa. Presvedčila som sa, že je lepšie bežať iba dva maratóny za rok. Telo teraz nesúhlasí, potrebujem oddych od behania. Musím zregenerovať aj psychicky a získať novú energiu. Možno sa budem teraz venovať kratším vytrvaleckým tratiam, maratón aspoň pol roka nechcem vidieť," dodala Katarína Berešová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok