Juhosudánsky maratónec Marial bude reprezentovať celý svet

TASR
4.8.2012 09:04

Maratónec Guor Marial z Južného Sudánu bude na OH v Londýne reprezentovať ľudí z celého sveta. Južný Sudán vyhlásil nezávislosť iba pred rokom, doteraz nevytvoril národný olympijský výbor, a tak nemohol do Londýna vyslať svoju výpravu.

Juhosudánsky maratónec Marial bude reprezentovať celý svet
SITA

"Prišiel som sem, pretože sa celý svet spojil, aby ma podporil," povedal 28-ročný maratónec, jediný zástupca Južného Sudánu na hrách v britskej metropole, ktorý nastúpi pod vlajkou s piatimi kruhmi. "Som nadšený, pretože môžem reprezentovať rôzne krajiny i kontinenty - fanúšikov z USA a Južného Sudánu i priateľov z celého sveta."

Marial sa v 16. rokoch presťahoval do USA, kde má aj trvalý pobyt, hoci nemá americké občianstvo. MOV pôvodne navrhol Marialovi, aby štartoval pod vlajkou Sudánu, čo vytrvalec, ktorý počas občianskej vojny prišiel o 28 príbuzných, odmietol.

Atlét z Južného Sudánu sa teší na 12. augusta, keď bude na programe maratón. "Bude to niečo nové," dodal Marial. "Je fantastické vidieť tu toľko ľudí, ktorých zaujíma môj príbeh. Ďakujem za podporu a verím, že ju budem mať i tu."


Marial splnil olympijský kvalifikačný limit už v októbri a v júli si zlepšil osobné maximum na 2:12:55 hod.

Pod olympijskou vlajkou bude štartovať spolu s triom Liemarvin Bonevacia, Reginald de Windt a Philipine van Aanholtová z bývalých Holandských Antíl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok