Harabin o Beblavom: 25-ročný milionár robí zo seba korupčného inkvizítora

TA3, SITA
1.8.2012 16:48

Šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin si dnes na tlačovej besede nebral servítku pred ústa. Reagoval na nej na údajné krivé obvinenia poslanca za SDKÚ Miroslava Beblavého v súvislosti so zľavou na jeho byt a parkovacie miesto.

Predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin chce, aby sa mu predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) ospravedlnil za to, že o ňom klamal v súvislosti so zmluvou na jeho byt. „Pokiaľ sa neospravedlní a nevysvetlí svoje majetky, podniknem právne kroky,“ povedal dnes Harabin, ktorý Beblavého nazýval mladým 25-ročným milionárikom. Dodal, že „nie je ani tak starý, ako je starý klamár“. Harabin sa bránil originálmi dokumentov, ktoré súvisia s nadobudnutím nehnuteľnosti.

Beblavý dal na Harabina podnet pre podozrenie z porušenia zákona o konflikte záujmov pri kúpe bytu z júna 2006 s údajnou vysokou vyše 40-percentnou zľavou a prenájme garážového státia v rovnakom dome najvyšším súdom. Keď Harabin predložil výboru kópiu zmluvy na byt, Beblavý vyslovil podozrenie z jej antidatovania. „V zmluve (kópii) sú uvedené skutočnosti, ktoré nasvedčujú, že zmluva bola uzavretá najmenej o mesiac neskôr, keď už Harabin ministrom bol a zákonu podliehal. Podľa obchodného registra firma začala na uvedenej adrese sídliť až o štyri týždne neskôr, čo sa dá ľahko overiť. Ak by sme získali originál zmluvy, dá sa to overiť,“ povedal. Beblavý v utorok.

Harabin dnes ukázal originál zmluvy, na ktorej je rovnaký dátum ako na kópii, ktorú poslal do parlamentu. Okrem toho ukázal úverovú zmluvu s bankou, ktorá je z konca júna 2006 – teda pred tým, ako sa stal ministrom. Harabin predložil aj doklad o bankovom príkaze zo dňa 4. júla 2006, ktorým byt zaplatili. V poznámke tohto dokumentu je uvedené číslo zmluvy z júna. Ministrom sa stal 4. júla neskoro večer.

Na margo prenájmu garážového státia v rovnakom dome, ktoré platil NS SR, Harabin upozornil, že to nie je pre súkromné, ale dispozičné auto. „Neviem, či viete, že za pána Lipšica predsedovi najvyššieho súdu ukradli služobné motorové vozidlo,“ povedal Harabin. Garážové státie pre súkromné auto si platí Harabin sám.

Záznam z Harabinovej tlačovej besedy

Reakcia Miroslava Beblavého na slová Štefana Harabina

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok