Muňko sa po rozhodnutí súdu vracia na čelo Sociálnej poisťovne

TASR
1.8.2012 12:42

Dušan Muňko je odo dňa právoplatnosti nálezu Ústavného súdu z júna tohto roka opäť generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne. Konštatovala to vláda na svojom dnešnom rokovaní.

Muňko sa po rozhodnutí súdu vracia na čelo Sociálnej poisťovne
SITA

Muňka odvolal z funkcie predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej ešte 27. augusta 2010, ten však voči postupu vlády podal ústavnú sťažnosť. Ústavný súd 21. júna tohto roka rozhodol, že konaním kabinetu bolo porušené základné právo Muňka na inú právnu ochranu, uznesenie vlády preto zrušil a vec jej vrátil na ďalšie konanie.

"Z tohto dôvodu je Dušan Muňko naďalej de iure generálnym riaditeľom SP, pretože individuálny právny akt, ktorým bol odvolaný, bol zrušený; odo dňa právoplatnosti tohto nálezu teda pokračuje Dušan Muňko vo výkone funkcie generálneho riaditeľa SP, do ktorej bol vymenovaný 21. augusta 2008 uznesením vlády z 20. augusta 2008," konštatoval dnes vládny kabinet.

Vláda musí teraz návrh na odvolanie Muňka z funkcie opäť prerokovať a rozhodnúť o ňom, pričom je však viazaná právnymi názormi ÚS. Podľa súdu v rámci postupu, ktorý predchádzal prijatiu uznesenia vlády v roku 2010, neboli dodržané Muňkove procesné práva, pričom uznesenie neobsahuje dôvody odvolania ani odkaz na príslušné ustanovenie zákona o sociálnom poistení identifikujúce dôvod odvolania.

Kabinet dnes zároveň odporučil ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) navrhnúť uzavretie mimosúdnej dohody na náhradu Muňkových hmotno-právnych nárokov. Úrad vlády (ÚV) SR mu zase uhradí trovy konania v sume necelých 470 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok