Vláda riešila naše predsedníctvo v EÚ, neziskovky aj stratovú nemocnicu

TASR, SITA
1.8.2012 13:00

Kabinet Roberta Fica sa dnes zišiel na poslednom zasadnutí pred vyše dvojtýždňovými prázdninami. Zaoberal sa budúcim predsedníctvom Slovenska v EÚ, ale aj súdnictvom či mimovládkami.

Vláda riešila naše predsedníctvo v EÚ, neziskovky aj stratovú nemocnicu
SITA

Predsedníctvo v EÚ vyjde Slovensko na desiatky miliónov

Predsedníctvo Slovenska v Európskej únii v druhej polovici roku 2016 bude štát stáť niekoľko desiatok miliónov eur. Na naše prvé predsedníctvo sa chceme pripraviť aj kúpou novej budovy v Bruseli, ktorá by mala zvládnuť zvýšený počet slovenských diplomatov a zamestnancov.

"Slovenské predsedníctvo bude z hľadiska objemu finančných zdrojov a rozpočtových potrieb nákladnou záležitosťou. Celkový rozpočet nie je možné v súčasnosti odhadnúť, ale bude sa pohybovať rádovo v desiatkach miliónoch eur," píše sa v správe o príprave predsedníctva SR v EÚ, ktorú dnes schválila vláda.

Koľko peňazí z rozpočtu na polročné predsedníctvo pôjde, bude známe až z analýzy rezortu diplomacie a ministerstva financií, ktorú na rokovanie vlády predložia do konca marca 2013. Cyprus, ktorý EÚ šéfuje od júla tohto roku, schválil na účely predsedníctva 61,7 mil. eur. Litva predpokladá rozpočet približne 80 mil. eur, rozpočet poľského predsedníctva dosiahol zhruba 100 mil. eur, Česi zaplatili okolo 90 mil. eur, Francúzi 170 mil. eur. Do 100 mil. eur odhadlo svoj rozpočet aj Dánsko.

Počas predsedníctva sa počet slovenských diplomatov i zamestnancov v Bruseli pravdepodobne niekoľkonásobne zvýši, kapacita súčasnej budovy Stáleho zastúpenia SR pri EÚ tak stačiť nebude. Rezort diplomacie chce problém riešiť kúpou novej budovy. "Jednou z možností, aj vzhľadom na riešenia priestorových kapacít Stáleho zastúpenia EÚ Brusel pre zabezpečenie predsedníctva Slovenska by mohla byť kúpa novej budovy, ktorá by po skončení predsedníctva bola zdieľaná so Zastupiteľským úradom SR v Bruseli a ďalšími slovenskými subjektmi pôsobiacimi v Bruseli," uvádza sa ďalej v materiáli. Rezort diplomacie predloží na rokovanie vlády návrh na riešenie priestorových kapacít do marca 2013. "Značnú časť finančných prostriedkov by bolo možné získať z predaja súčasnej budovy Stáleho zastúpenia EÚ Brusel. Budova Zastupiteľského úradu SR v Bruseli by sa predala po skončení predsedníctva Slovenska." Kúpa novej budovy je podľa rezortu diplomacie nevyhnutná, pretože súčasná budova slovenského zastúpenia pri EÚ je "vo veľmi zlom technickom stave a vyžaduje si komplexnú a nákladnú rekonštrukciu, ktorá by však nevyriešila kapacitný problém." Novú budovu by chcel rezort diplomacie kúpiť najneskôr v roku 2014.

Továreň na pandemické vakcíny nedobudujú

Vláda rozhodla o pozastavení dobudovania pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách. Dôvodom má byť to, že sa zatiaľ nenašiel prevádzkovateľ továrne. Ministerstvo zdravotníctva a Správa štátnych hmotných rezerv majú teraz do konca septembra pripraviť nový návrh ďalšieho postupu tohto investičného zámeru.

Práce na továrni by sa pritom nemali zastaviť úplne, v tých stavebných sa má pokračovať, pričom pozastavenie sa má týkať realizácie technologickej časti pavilónu. Podľa Správy štátnych hmotných rezerv sa na projekt doteraz preinvestovalo 11,8 milióna eur. Audit ministerstva financií ukázal, že 237.000 eur sa využilo nehospodárne. To je v súčasnosti aj predmetom vyšetrovania polície, rovnako ako zmena lokality továrne, ktorá sa mala pôvodne stavať v Šarišských Michaľanoch.

Vláda zriadila nový poradný orgán

Kabinet má svoj nový poradný orgán. Na dnešnom zasadnutí zriadil Radu vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie. Minister vnútra Robert Kaliňák ako jej predseda ju má vymenovať do konca augusta.

Podpredsedami rady sú štátni tajomníci ministerstiev financií a zahraničných vecí, splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti a predseda komory pre mimovládne neziskové organizácie. Skladá sa z dvoch samostatných komôr. Jednu tvoria štátni tajomníci jednotlivých ministerstiev a ďalší členovia menovaní vládou, druhú komoru zástupcovia platforiem mimovládnych neziskových organizácií.

Na základe schváleného štatútu má predkladať vláde návrhy týkajúce sa koncepcií rozvoja MVO a občianskej spoločnosti. Rovnako sa bude vyjadrovať k všetkým závažným skutočnostiam, ktoré sa vzťahujú na vytváranie vhodného prostredia pre existenciu a činnosť mimovládnych organizácií. Zaujímať bude aj stanoviská k predkladaným zákonom a opatreniam, ktoré môžu mať dosah na súčasný stav MVO.

Nemocnica, ktorá je akciovkou vnútra, skončila vlani v strate

Bratislavská Nemocnica Svätého Michala, ktorá je akciovou spoločnosťou ministerstva vnútra, hospodárila vlani so stratou 2,7 milióna eur. Výnosy nemocnice predstavovali takmer 9,4 milióna eur, pričom jej náklady dosiahli 12,2 milióna eur. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes schválila vláda.

Ako sa uvádza v materiáli, v rámci racionalizačných opatrení sa presťahovali niektoré ambulancie a pracoviská, alebo sa zefektívňovala ich činnosť, prehodnocovali sa napríklad aj dodávatelia služieb a energií. V priebehu roka 2011 vláda nerozhodla ohľadne výstavby alebo pozastavenia výstavby novej budovy nemocnice na Cintorínskej ulici.

Súdy by mali zohľadňovať odsúdenia v rámci EÚ

Slovenské súdy by mali pri odsúdení páchateľov trestných činov zohľadňovať aj ich prípadné odsúdenia v iných členských štátoch Európskej únie. Umožní im to zavedenie nového mechanizmu výmeny informácií z registrov trestov medzi členskými štátmi, ktorý dnes schválila vláda.

Platiť by mal od nového roka.      Ďalšie čiastkové zmeny zákona o registri trestov vyplývajú zo zavedenia integrovaných obslužných miest na podanie žiadosti o výpis z registra trestov, ako aj z nálezu Ústavného súdu SR z 20. mája 2009, ktorý vylučuje možnosť žiadať o odpis registra trestov pri vydávaní zbrojného preukazu a zbrojnej licencie.

Voči tomu však podalo zásadnú pripomienku ministerstvo vnútra, podľa ktorého tým policajti na okresných riaditeľstvách strácajú možnosť overiť, či žiadateľ o vydanie zbrojného preukazu je bezúhonný a spoľahlivý. Oba rezorty našli kompromisné riešenie v možnosti žiadať výpis z registra trestov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok