Novým šéfom rozhlasu a televízie sa stal exriaditeľ Markízy

TASR, SITA, TA3
1.8.2012 11:20

Poslanci zvolili nového riaditeľa RTVS, ktorý vystrieda predchádzajúcu šéfku inštitúcie Miroslavu Zemkovú. Stal sa ním favorizovaný Václav Mika, ktorý porazil svojho najvážnejšieho kandidáta, riaditeľa agentúry TASR Jaroslava Razníka.

Hlasoval Smer a matovičovci

Na hlasovaní sa zúčastnilo 95 poslancov. Mikovi sa podarilo získať nadpolovičnú väčšinu, ktorá bola potrebná na zvolenie - 74 hlasov. Jeho najvážnejší konkurent Rezník získal len dva hlasy.

Štyri opozičné strany - KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS - sa na voľbe nezúčastnili. "Nie je najmenší dôvod, aby sme sa na ovládnutí verejnoprávnych médií stranou Smer zúčastňovali," odôvodnil exminister kultúry Daniel Krajcer. Poslanci za OĽaNO hlasovať išli.

Nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska zvolili poslanci tajne z 11 uchádzačov. Tí sa zúčastnili na verejnom vypočutí pred členmi parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Kandidátmi boli Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Štefan Dlugolinský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Marián Ostatník, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt a Jozef Zima. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov, funkcie sa ujme deň po zvolení.


Mika chce investigatívu, menej repríz a lepšiu spoluprácu s ČT

Exriaditeľa Markízy bude presadzovať návrat k investigatívnej publicistike, väčšiu koprodukciu s verejnoprávnou Českou televíziou, stabilnejšiu programovú štruktúru, ale aj snažiť sa o väčšiu sledovanosť STV.

Mika na vypočutí pred mediálnym výborom prízvukoval aj nevyhnutnosť väčšej kvality vysielaného programu. Zmeniť treba podľa neho spravodajstvo a zmenšiť počet repríz. Mika vidí veľký priestor pre zlepšovanie hlavne v televízii. Slovenský rozhlas funguje podľa jeho slov už teraz pomerne stabilne, pozrieť by sa však chcel na Rádio FM v snahe zvýšiť jeho počúvanosť.

Pracovať chce Mika na zlepšení značky verejnoprávneho média a lepšom využití nových médií. Slovenská televízia by sa podľa neho mala zameriavať na typ rodinného diváka a vysielať formáty typické pre verejnoprávne médiá v iných európskych krajinách.

Exriaditeľ súkromnej televízie zvažuje aj tretí televízny okruh zameraný na šport, keďže ten v súčasnosti deformuje obsah Dvojky a robí z nej "odpadový kôš". Taká vážna zmena si však podľa neho bude vyžadovať zabezpečenie financovania. "Trojka bude športová v prípade, že STV zabojuje o šport. Nehovorím, že to je môj cieľ," vysvetlil.

Vyhlásenie výsledkov voľby riaditeľa RTVS

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok