Francúzsko zásadne zmení politiku voči cudzincom

TASR
27.7.2012 21:27

Zásadnú zmenu doterajšej reštriktívnej politiky Francúzska voči cudzincom, ktorú avizoval nový minister vnútra Manuel Valls, podrobil ostrej kritike jeho predchodca Claude Guéant.

Francúzsko zásadne zmení politiku voči cudzincom
SITA

Plánované zjednodušenie procesu získania francúzskeho občianstva spochybňuje sociálnu kohéziu a plánovaná úprava štatútu cudzincov bez povolenia na pobyt smeruje k poskytovaniu práv ľuďom, ktorí porušili zákon, vyhlásil Guéant pre dnešné vydanie denníka Le Figaro.

Valls v uplynulých dňoch avizoval, že kritériá pre získanie francúzskeho občianstva by chcel zjednodušiť tak, aby celá procedúra nepripomínala prekážkový beh. Vo vystúpení na pôde Senátu nový minister vylúčil bývalým prezidentom Nicolasom Sarkozym avizované obnovenie hraničných kontrol a odmietavo sa vyjadril aj o Guéantom zavedenom jazykovom a kultúrnom teste, ktorý mal byť záväzný pre uchádzačov o občianstvo.

Nový šéf rezortu vnútra zdôraznil, že v dôsledku politiky predchádzajúcej vlády sa počet naturalizovaných Francúzov v uplynulých dvoch rokoch znížil o 40 percent. Zároveň naznačil, že provizórne povolenie na pobyt by sa v budúcnosti mohlo udeľovať namiesto doterajšieho jedného na obdobie troch rokov a malo by sa upustiť aj od trestania občanov za poskytovanie pomoci cudzincom bez dokumentov.

Vall  potvrdil nutnosť likvidácie ilegálnych rómskych osád vo Francúzsku, ktorá pred dvoma rokmi viedla okrem iného k ostro sledovanému odsunu Rómov do krajín, z ktorých pochádzajú - Bulharska a Rumunska. Minister zdôraznil, že sa tejto téme chce venovať, avšak bez toho, aby sa stala stredobodom verejnej diskusie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok