Poslanci si zrušili trestnoprávnu imunitu, nik nebol proti

TA3, TASR, SITA
26.7.2012 11:43

Poslanci parlamentu si dnes po dlhých rokoch zrušili trestnoprávnu imunitu. Hlasovanie spojilo celé politické spektrum. Za bolo všetkých 145 poslancov, proti nebol nikto.

Poslanci počas dnešného tretieho rokovacieho dňa štvrtej schôdze parlamentu potvrdili zámer zrušiť si trestnoprávnu imunitu. Keďže ide o zmenu Ústavy SR, na odobratie tejto výsady členom snemovne bolo potrebných aspoň 90 hlasov, teda súčinnosť vládneho Smeru-SD a opozície.

Autormi návrhu boli však všetky parlamentné strany, takže po zrušení priestupkovej imunity, o ktorú prišli poslanci v minulom volebnom období, nič nestálo v ceste ani odobratiu trestnoprávnej.

Poslanec bude od septembra nepostihnuteľný už len za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie, a to aj po skončení jeho mandátu. Na vzatie poslanca do väzby však bude nevyhnutný súhlas parlamentu.

Na zadržanie člena snemovne v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. Ak k nemu nedôjde, bude poslanec okamžite prepustený. O prichytení zákonodarcu pri čine bude polícia musieť upovedomiť predsedu NR SR a šéfa spomínaného výboru.

Úspešnému hlasovaniu predchádzalo mnoho pokusov a komplikácií

2. októbra 1997 - Poslanci mandátového a imunitného výboru NR SR neodporučili plénu NR SR vydať na trestné stíhanie poslanca HZDS Jána Belana za dopravnú nehodu, pri ktorej spôsobil ťažké ublíženie na zdraví žene, ktorú zrazil ešte predtým, než v decembri 1996 zasadol do parlamentných lavíc za Františka Gauliedera. Vyšetrovanie nehody však nebolo ukončené a po nástupe Belana do NR SR nemohlo bez súhlasu parlamentu ani pokračovať, keďže Belan získal poslaneckú imunitu.

24. februára 1999 - NR SR vydala súhlas na trestné stíhanie poslanca parlamentu Gustáva Krajčiho (HZDS) v kauze zmareného referenda. Pri záverečnom hlasovaní sa prezentovalo 135 poslancov, za vydanie súhlasu bolo 83 a proti 52 členov zákonodarného zboru. Poslanec čelil obvineniu zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, podvodu v súvislosti s referendom vyhláseným prezidentom republiky v roku 1997 a protiprávnym vyplatením odstupného bývalému štátnemu tajomníkovi Ministerstva vnútra SR.

3. februára 2000 - Rozhodnutím zákonodarného zboru bol poslanec Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) Ivan Lexa zbavený imunity, a musel sa podrobiť vyšetrovaniu pri obvineniach zo spáchania šiestich trestných činov.

22. júna 2000 - NR SR vydala súhlas na trestné stíhanie nezávislého poslanca Imricha Sládečka v súvislosti s kauzou vedenia firmy Centrogel.

21. septembra 2000 - Rozhodnutím 65 poslancov stratil poslaneckú imunitu člen zákonodarného zboru Víťazoslav Moric (SNS). Bolo tak možné začať vyšetrovanie, či svojimi výrokmi na adresu Rómov naplnil podstatu trestného činu podnecovania rasovej neznášanlivosti, keď verejne podnecoval k nenávisti k rómskemu etniku žijúcemu na Slovensku.

22. mája 2003 - NR SR súhlasila s vydaním poslanca ĽS-HZDS Viliama Soboňu na trestné stíhanie. Za jeho vydanie hlasovalo 67 zo 125 prítomných. Proti bolo 37 poslancov a 21 sa zdržalo hlasovania. Bývalého šéfa Kúpeľov Sliač a Kováčová vyšetrovateľ ešte koncom roku 2000 obvinil spolu so Stanislavom G. Trestného činu sa mali dopustiť v súvislosti so zriadením akciovej spoločnosti Casino Sliač Slovakia a jej prevádzkovaním.

27. novembra 2003 - Poslanci parlamentu vydali na mimoriadnej schôdzi Gabriela Karlina na trestné stíhanie. Poslanca ĽS-HZDS obvinil vyšetrovateľ z brania úplatku. V septembri 2009 ho sudca spod obžaloby oslobodil.

11. marca 2004 – Parlament vydal na trestné stíhanie dvoch svojich kolegov – poslanca ĽS-HZDS Milana Reháka a nezávislého poslanca Igora Pinkavu. Za zbavenie ich poslaneckej imunity hlasovalo 70 poslancov, 54 bolo proti a 15 sa zdržalo.

20. januára 2005 – Parlament súhlasil s vydaním poslankyne za SDKÚ Libuše Martinčekovej na trestné stíhanie a zbavil ju poslaneckej imunity. Generálny prokurátor podal do NR SR žiadosť o vydanie súhlasu s trestným stíhaním Martinčekovej v súvislosti s najväčšou slovenskou zločineckou skupinou, ktorá sa zaoberala nelegálnym obchodovaním s pohonnými látkami.

11. marca 2008 - Poslanec SNS Sergej Chelemendik oznámil predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi, že sa dobrovoľne vzdáva poslaneckej imunity. Urobil tak v súvislosti so žiadosťou generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku vo veci zbavenia poslaneckej imunity a v záujme objektívneho a spravodlivého vyšetrenia svojej dopravnej nehody 1. decembra 2006 na diaľnici na úseku Bratislava - Horná Streda. NR SR dňa 22. mája 2008 s trestným stíhaním poslanca SNS Sergeja Chelemendika pre dopravnú nehodu nesúhlasila.

28. októbra 2009 - Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR SR) nevyhovel požiadavke Generálnej prokuratúry (GP) SR a nevydal poslanca Smeru-SD Jána Kvorku na trestné stíhanie. Prokuratúra prišla k záveru, že Ján Kvorka sa v apríli 2006, v čase, keď ešte nebol poslancom, dopustil v Martinskom okrese obmedzovania osobnej slobody.

Záznam z hlasovania v NR SR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok