Sýriu opustila polovica členov pozorovateľskej misie OSN

TA3
25.7.2012 20:39

Zo Sýrie odišla zhruba polovica členov pozorovateľskej misie OSN (UNSMIS), ktorá v týchto dňoch začína posledných 30 dní svojho pôsobenia v krajine. Uviedol to dnes námestník generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsous.

Sýriu opustila polovica členov pozorovateľskej misie OSN
SITA

"Asi polovica vojenských pozorovateľov sa vrátila späť do svojich domovských krajín, takže misia funguje v zredukovanom formáte," vyhlásil na tlačovej konferencii v Damasku Ladsous, ktorého citovali internetové noviny Middle East Online.

Početne obmedzené tímy neozbrojených pozorovateľov budú podľa Ladsousa naďalej pôsobiť v jednotlivých sýrskych provinciách s ohľadom na svoje možnosti a aktuálnu bezpečnostnú situáciu. Podľa zdrojov z misie UNSMIS od utorka večera zo Sýrie odišlo 150 pozorovateľov, ktorí sa do krajiny už nevrátia.

Misia, pozostávajúca z približne 300 neozbrojených vojenských pozorovateľov a 100 členov civilného podporného personálu, vznikla v apríli s cieľom dohliadať na prímerie medzi bojujúcimi stranami v Sýrii, ktoré však napokon zlyhalo. 
Činnosť UNSMIS bola preto 16. júna pozastavená pre zvýšené riziko zo stupňujúceho sa násilia. Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň predĺžila mandát misie o "posledných 30 dní".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok