Beblavý podal podnet na Harabina za jeho byt

SITA, TA3
24.7.2012 16:26

Predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) podal podnet na predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady Štefana Harabina. Dôvodom je podozrenie z porušenia zákona o konflikte záujmov pri kúpe Harabinovho bytu a prenájme garážového státia v rovnakom dome najvyšším súdom.

Beblavý podal podnet na Harabina za jeho byt
SITA

Beblavý upozorňuje na článok 4 spomínaného zákona. „Zakazuje všetkým verejným funkcionárom preferovať osobný záujem na úkor verejného záujmu vrátane prijímania darov, ktoré súvisia nejakým spôsobom s ich verejnou mocou a s ich postavením,“ povedal Beblavý s tým, že sa to vzťahuje aj na použitie verejných peňazí na osobný prospech.

Beblavý podnet podal vzhľadom na informácie, ktoré medializoval denník Hospodárske noviny. Poslanec pripomenul, že podľa nich Harabin získal pri kúpe bytu v minulosti viac ako 40-percentnú zľavu vo výške 74-tisíc eur. „Takáto neobvyklá zľava pri tak vysokom ústavnom činiteľovi vyvoláva otázky, či tam bola nejaká iná protihodnota a aká bola. To podľa môjho názoru treba preskúmať,“ povedal predseda parlamentného výboru.

Druhý menší problém je prenájom garážového státia v rovnakom dome. Podľa zverejnenej zmluvy ho prenajíma NS SR. „Čo je mimoriadne neobvyklé, nikdy som sa nestretol s prípadom, že by verejná inštitúcia prenajímala v dome, kde býva ústavný činiteľ, pre neho nejaké ďalšie priestory,“ dodal Beblavý.

O podnete bude v najbližšom týždni rokovať výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý deviatimi hlasmi môže rozhodnúť o jeho vyšetrovaní. Počas 60 dní vyšetrovania by dospeli k záveru, či bol alebo nebol porušený zákon.
Beblavý sa chce obrátiť na kolegov z výboru, aby podporili začatie tohto konania a pripomína, že v minulosti pri riadne zdôvodnených návrhoch výbor zvyčajne začal konanie, zistil stav a rozhodol. Beblavý navrhol aj konkrétne dôkazy, ktoré by mohol výbor získať. „Výbor má právomoc vykonávať dokazovanie, vyžadovať si aj od štátnych orgánov, právnických osôb, súkromných akékoľvek doklady, aby mohol rozhodnúť,“ uviedol poslanec. Rešpektuje prezumpciu neviny Harabina, takže nechce, aby sa podnet považoval za dôkaz, že z Beblavého pohľadu je vinný – považuje to za dôležité preveriť, čo nie je možné z verejne dostupných informácií. Ak by sa preukázalo, že Harabin porušil ústavný zákon, hrozí mu pokuta vo výške ročného platu.

Ak výbor začne konanie, tak by padli otázky, či developer mal nejaké súdne spory a na ktorých súdoch. Podľa Beblavého môžu ešte žiadať informáciu, komu takéto byty ešte predali a za akých cenových podmienok, aby vedeli, či bola zľava obvyklá. Informácie by žiadali aj od katastra. Pri garážovom státí by chcel od NS SR informáciu, kto o prenájme rozhodol, za akých okolností a ako v procese figuroval Harabin. Informácie môžu žiadať od verejných inštitúcií a právnických osôb, ale nie od Harabina osobne. Môže však dostať priestor na vyjadrenie, ktorý by mu aj poskytli. “Ale to je dobrovoľné, to je na ňom," dodal.

Harabin už na článok v Hospodárskych novinách po jeho publikovaní reagoval a uviedol, že neprijal dar alebo inú výhodu pri kúpe bytu v Bratislave. "Byt sa rozhodol kúpiť spoločne s manželkou v prvom polroku 2006, keď podnikol záväzné právne kroky a bola určená cena," uvádzal Harabin v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA. V ňom sa ďalej uvádza, že byt kupoval za úspory, za vysúdené financie od médií a úveru z banky. V stanovisku sa uvádza, že predseda NS SR Harabin v prípade, že sa výbor pre nezlučiteľnosť funkcií začne Beblavého podaním zaoberať, Harabin veľmi rád okrem dôkazov predloží niekoľko podnetov týkajúcich sa obrovských majetkov viacerých poslancov, napríklad Mikloša a Simona. Vo svojom stanovisku Harabin označuje kauzu za vymyslenú a poukazuje na Beblavého majetkové vzťahy. "Verejne sa ho pýtam, odkiaľ získal peniaze na hotovú vilu s pozemkom v jednej z najlukratívnejších častí Bratislavy už ako 25-ročný," vyhlásil v stanovisku predseda NS SR Štefan Harabin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok