Na hranici s Ukrajinou odhalili stovky metrov dlhý pašerácky tunel

SITA, TA3
19.7.2012 14:45

Na slovensko-ukrajinskej hranici fungoval minimálne jeden rok 700 metrov dlhý tunel, ktorým sa z Ukrajiny pašovali tabakové výrobky a možno aj osoby. Tunel medzi Vyšným a Nižným Nemeckým a ukrajinským Užhorodom je v hĺbke asi šesť metrov.

Na hranici s Ukrajinou odhalili stovky metrov dlhý pašerácky tunel
SITA

Na tlačovej besede o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák, minister financií Peter Kažimír, šéf polície Tibor Gašpar a riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Jozef Luterán.

"Ide o prípad veľmi podobný ako vystrihnutý z filmu z mexicko-americkej hranice," uviedol Kažimír. Pri zaistení polícia odhalila viac než 13-tisíc kartónov výrobkov, podľa Kažimíra bol pri tuneli pohyb sledovaný dva až trikrát týždenne.

Za celý čas fungovania tunelu mohlo podľa neho dôjsť k úniku až 50 mil. eur na spotrebnej dani z tabaku. Odhalenie prípadu je výsledkom spolupráce Kriminálneho úradu finančnej správy a Policajného zboru. Prípad riešila špeciálna jednotka s názvom Daňová kobra, uzavrel minister financií.

Priamo na mieste bolo zaistených 13.100 kartónov cigariet. Podľa prepočtu mohlo ich prepašovaním dôjsť k daňovému úniku 350.000 eur. "Dá sa predpokladať, že pri ročnom používaní tohto spôsobu pašovania mohlo dôjsť k úniku až 50 miliónov eur na spotrebnej dani z tabaku," uviedol minister financií.

Technická úroveň samotného tunela bola podľa vyšetrovateľov na vysokej úrovni a je možné, že bol vybudovaný banskou technológiou. Tunel bol vybavený malým vláčikom na prevoz tovaru a inou technológiou, ktorá uľahčovala vykladanie a nakladanie tovaru priamo do kamiónov.

Na mieste bol zadržaný jeden z organizátorov, ktorý mal na slovenskej strane prenajatý pozemok, na ktorom bol vchod do tunela. Na inom mieste zadržali vodiča jedného z kamiónov. Na základe niekoľkotýždňového pozorovania tunela bude pravdepodobne nasledovať zadržanie ďalších osôb.

Podľa Kaliňáka je odhalenie tunela len prvým kamienkom v mozaike a ďalšie zásahy budú nasledovať. "Máme rozpracovaných niekoľko prípadov podobného a aj väčšieho rozsahu z pohľadu objemu," podotkol Kaliňák.

Zábery pašeráckeho tunela

0000.jpg
000.jpg
01.jpg
02.jpg
03.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok