Českí poslanci schválili zvýšenie DPH a novú daň pre bohatých

SITA
13.7.2012 19:32

Daň z pridanej hodnoty tak pre tri nasledujúce roky zrejme stúpne o jeden percentuálny bod na 15 a 21 % a ľudia z príjmu nad 100 tis. český korún (CZK) mesačne budú odvádzať novú sedempercentnú daň.

Českí poslanci schválili zvýšenie DPH a novú daň pre bohatých
TA3

Českí poslanci v piatok schválili v záverečnom čítaní komplexný balík daňových zmien. Daň z pridanej hodnoty tak pre tri nasledujúce roky zrejme stúpne o jeden percentuálny bod na 15 a 21 % a ľudia z príjmu nad 100 tis. CZK budú mesačne odvádzať novú sedempercentnú daň. V súbore opatrení je tiež obmedzenie výdavkových paušálov pre živnostníkov, zrušenie zľavy na dani z príjmu pre pracujúcich dôchodcov alebo koniec stropu v odvodoch na zdravotné poistenie.

"Opatrenia majú priniesť v roku 2013 na strane príjmov zhruba 25 mld. CZK, v nasledujúcom roku 33 mld. CZK s tým, že časť z nich je časovo podmienená do roku 2015," vyhlásil už predtým premiér Petr Nečas. Vláda musí podľa ministra financií Miroslava Kalouska v rozpočte na budúci rok ušetriť minimálne 56 mld. CZK, inak sa kabinetu nepodarí dodržať plánovaný deficit vo výške 100 mld. CZK a schodok verejných rozpočtov na úrovni 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Balík daňových zmien musí ešte schváliť Senát a podpísať prezident.

Sedempercentný, tzv. solidárny príspevok, majú ľudia s príjmami nad 100 tis. CZK mesačne odvádzať z čiastky nad touto hranicou. "V danom prípade nejde o zavedenie ďalšieho daňového pásma pre daň z príjmu fyzických osôb,“ uviedlo ministerstvo financií. Úprava počíta so zachovaním existujúcej výšky výdavkových paušálov. Zároveň s nimi ale prídu živnostníci o možnosť uplatňovať daňové zvýhodnenie na vyživované dieťa a na manželku alebo manžela. Na víno chcela vláda uvaliť novú daň vo výške 10 CZK na liter, z ktorej by mali výnimku drobní vinári. Nakoniec s ňou od roku 2013 nepočíta a plánuje ju zaviesť o rok neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok