Najvyšší súd podporil Obamovu zdravotnú reformu

SITA, TA3
28.6.2012 17:38

Najvyšší súd Spojených štátov vo štvrtok podporil historickú reformu zdravotníctva z dielne administratívy Baracka Obamu, ktorú prezident považuje za jeden zo svojich najväčších politických úspechov, zatiaľ čo pre opozičnú Republikánsku stranu je aj dva roky po schválení terčom tvrdej kritiky.

Najvyšší súd podporil Obamovu zdravotnú reformu
SITA

Deväťčlenná porota, v ktorej majú prevahu konzervatívni sudcovia nominovaní Obamovými republikánskymi predchodcami, posudzovala súlad legislatívy s federálnou ústavou. Sudcovia v tesnom pomere 5:4 rozhodli, že rozšírenie zdravotného poistenia na asi 32 miliónov Američanov je v zásade ústavné, uvalili však určité obmedzenia na zvýšenie pomoci pre najchudobnejších.

Verdikt by mohol zasiahnuť do života prakticky každého Američana a priniesť významný zvrat v kampani pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami. V každom prípade ide o najsledovanejšie konanie najvyššieho súdu od roku 2000, keď potvrdil volebné víťazstvo Georgea W. Busha.

Reforma z dielne Obamovej administratívy má v nasledujúcich rokoch zvýšiť podiel zdravotne poistených občanov v aktívnom veku na 95 percent a zastaviť prudko rastúce náklady na zdravotnú starostlivosť. Zatiaľ čo Obama hovorí o splnení dlhoročných túžob bežných Američanov, odporcovia sú pobúrení a vyhlasujú, že ide o nebývalý príklad zneužitia moci v prospech legislatívy, ktorá podporí sociálny parazitizmus a zaťaží daňových poplatníkov.

Spojené štáty sú jedinou vyspelou demokraciou sveta, ktorá v súčasnosti nemá systém povinného zdravotného poistenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok