Kaník: Petíciu za zachovanie 2. piliera podpísali desaťtisíce ľudí

TASR
25.6.2012 11:11

Petíciu proti zmenám, ktoré v druhom dôchodkovom pilieri pripravuje vláda, už podpísalo takmer 30 tisíc ľudí. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník.

Kaník: Petíciu za zachovanie 2. piliera podpísali desaťtisíce ľudí
SITA

"Len čo prekročíme hranicu 100.000, spĺňame podmienku na to, aby bola táto petícia zaradená na rokovanie Národnej rady SR," povedal dnes Kaník. Ako ďalej uviedol, petícia ako taká nie je pre stranu prvoradá. SDKÚ-DS chce v prvom rade informovať ľudí a šíriť osvetu o druhom dôchodkovom pilieri. Najmä ako dôchodkový systém funguje, kde sú jeho nebezpečia a čo možno očakávať v budúcnosti.

Zbieranie podpisov za zachovanie druhého piliera v tej podobe, v akej bol vytvorený, bude podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca prebiehať celé leto. "Rozhodli sme sa v SDKÚ-DS, že obetujeme naše prázdniny pre to, aby sme mohli chrániť úspory ľudí, pretože to je v súčasnosti v ohrození, to je v súčasnosti to, čo je pre nás najdôležitejšie," zdôraznil Štefanec.

Riešenie, ako znížiť deficit o 900 miliónov

Ako na tlačovej konferencii informoval Kaník, strana ponúka vláde aj vlastné riešenie, ktoré by znížilo deficit verejných financií o 900 miliónov eur. "Sú na to dve cesty, ktoré sa dajú spojiť do jedného výsledku," konštatoval Kaník.

V rámci prvej cesty navrhuje presun časti prostriedkov, ktoré idú na osobné dôchodkové účty sporiteľov, do verejných financií, kde štát zriadi správcu týchto dôchodkových úspor. Tieto prostriedky by sa však nemali minúť na potreby vlády, ale investovať do konkrétnych aktív. "V čase, keď daný človek pôjde do dôchodku alebo nebodaj zomrie, sa tieto aktíva opäť pretransformujú na peniaze a budú mu vyplatené," vysvetlil Kaník.

Druhou cestou, ako usporiť financie, je podľa Kaníka postup, ktorý už zvolili Poľsko a Litva, teda, aby sa peniaze, ktoré idú do druhého piliera, nezapočítavali do deficitu verejných financií, pretože v skutočnosti neprispievajú k deficitu.

Štefanec dnes takisto pripomenul jednu z ďalších aktivít SDKÚ-DS. Strana organizuje okrúhly stôl k dôchodkovej reforme. Stretnutie s poslancami sa uskutoční na pôde NR SR vo štvrtok.

Záznam z tlačovej besedy SDKÚ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok