Zranených českých turistov doviezol vojenský špeciál

TASR
24.6.2012 21:38

Na letisku v Brne pristál v nedeľu o 20.00 h SELČ vojenský špeciál s českými turistami, ktorí v sobotu nadránom utrpeli zranenia pri tragickej nehode autobusu v Chorvátsku.

Zranených českých turistov doviezol vojenský špeciál
SITA

Príbuzní sa so svojimi blízkymi mali stretnúť v neverejnej zóne, kde boli pripravené aj sanitky. Tie mali previezť časť pasažierov do nemocnice. Informoval o tom spravodajský český portál novinky.cz.


Jedna z pacientok, ktorú viezol letecký špeciál z Chorvátska, by mala byť v Brne umiestnená v Úrazovej nemocnici so zlomeninou nohy. Ďalších zranených očakávali v miestnej Vojenskej nemocnici. Zariadenie posilnilo zmenu a pacientov si malo odviezť priamo z letiska.


Pri nehode na kľúčovej diaľnici A1 v Chorvátsku zahynulo osem ľudí, vrátane dieťaťa a jedného šoféra.
Vojenský špeciál dnes odletel z chorvátskeho mesta Zadar o 18.00 h SELČ. Z Brna odletí ešte do Prahy, kam dopraví štyroch cestujúcich.

autobus3.jpg

Niekoľkí českí turisti prišli do Zadaru na letisko sanitkami, väčšina v mikrobusoch. Po ceste mohli vidieť miesto pri tuneli Krpani, kde v sobotu nadránom autobus havaroval. Vojenský špeciál pristál ešte v chorvátskej metropole Záhreb a vyzdvihol tam ťažko zranenú 60-ročnú ženu.
Lietadlo viezlo 21 sediacich a šesť ležiacich cestujúcich.


Päť ranených ešte zostáva v nemocnici v chorvátskom Gospiči, dvaja z nich sú na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informoval o tom portál večernji.hr. Podľa českej konzulky v chorvátskej Rijeke Jindry Malej sa traja turisti rozhodli ísť k moru, troch pacientov už odvážajú sanitky domov a dvaja ľudia odišli do Českej republiky vlastným autom.


V záhrebskej nemocnici zostávajú ťažko ranené 13-ročné sestry-dvojičky. Sú pri nich rodičia. Primár chirurgickej kliniky záhrebskej univerzitnej nemocnice Mate Majerovič povedal pre portál slobodnadalmacija.hr, že vážnejšie zranené dievča nie je celkom mimo nebezpečia. "Okrem ťažkých zranení nôh, ktoré sme jej včera operovali, má poranený aj mozog. Preto ju udržujeme v umelom spánku," dodal primár. Českí turisti mierili autobusom, v ktorom sa viezlo celkovo 51 ľudí, na dovolenku do letoviska Baška Voda na Makarskej riviére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok