Zemková skončila, poslanci ju odvolali tajným hlasovaním

SITA, TASR, TA3
26.6.2012 14:02

Národná rada dnes tajným hlasovaním odvolala z funkcie riaditeľku verejnoprávnej RTVS Miroslavu Zemkovú. Prítomných bolo 85 poslancov, za hlasovalo 82, proti boli dvaja a zdržal sa jeden.

Zemková skončila, poslanci ju odvolali tajným hlasovaním
SITA

Podľa opozície išlo o frašku

O osude generálnej riaditeľky rozhodoval iba Smer a dvaja poslanci opozície. Jej väčšia časť sa na tejto, podľa nej zinscenovanej frašky, nemienila zúčastniť. O Zemkovej hlasovali poslanci tajne, podľa želania sociálnych demokratov, ktorí ju aj odvolali.

"Nikto z opozície nepríde na tajnú voľbu. Dohodli sme sa, že pôjdeme preč a necháme to na smerákov, nech sa vyfarbia," vyhlásil Igor Matovič z OĽaNO. Opozícia z rokovacej sály počas hlasovania odišla, lebo si nemyslí, že šéfka RTVS má byť odvolaná takýmto spôsobom.

Lászlóovi Solymosovi prekáža to, že dôvod na odvolanie Zemkovej je vymyslený. "Nechceme znásilňovať zákon a aj spôsob, akým to bolo zinscenované, nám je proti srsti," povedal. "Celá opozícia aj náš klub sa nezúčastnil na hlasovaní. Celú túto maškarádu považujem za dopredu zinscenované politické divadlo Smeru a rozbehnutie valca, ktorý napriek peknej tvári, ktorú ukazuje verejnosti, valcuje všetko, čo mu príde do cesty," uviedol Ľudovít Kaník z SDKÚ.

"Tajná voľba je demokratický inštitút, ktorý umožňuje vyjadriť svoj názor bez ovplyvňovania, bez politických tlakov. Vytvára priestor aj tým poslancom opozície, ktorí považovali konanie pani riaditeľky Zemkovej za protiprávne a mohli takto vyjadriť svoj názor," povedal Ján Podmanický.


Rozporuplné dôvody

Dôvodom na ukončenie Zemkovej pôsobenia je, že zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS. Výzva bola zverejnená 3. apríla 2012, ale Rada RTVS sa o nej formálne dozvedela až 19. apríla 2012.

Podľa šéfa parlamentného mediálneho výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zverejnenie výzvy možno považovať za konanie smerujúce k vstupu do zmluvného záväzku. Keďže plnenie malo presiahnuť sumu 100-tisíc eur, Zemková podľa Jarjabka porušila zákon.

Opozícia tvrdí, že na odvolanie neboli splnené zákonné podmienky a sociálni demokrati Zemkovú zbavili funkcie s cieľom politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas. Podľa poslanca Daniela Krajcera (SaS) zverejnenie výzvy nemusí nevyhnutne smerovať k uzavretiu zmluvy a Zemková preto nemusela vopred radu informovať. Krajcer navyše tvrdí, že nie je isté, či malo plnenie presiahnuť 100-tisíc eur.

Jarjabek, ktorý odvolanie navrhol, sa bránil, že postupoval striktne v zmysle zákona o RTVS. Ten presadila bývalá vládna koalícia, keď ním zlučovala Slovenský rozhlas a Slovenskú televíziu. Podľa Jarjabka práve tento zákon spolitizoval voľbu šéfa verejnoprávneho média.


Zemková od apríla 2006 viedla SRo, na čelo RTVS bola zvolená 10. februára 2011 na päťročné funkčné obdobie. Podľa zákona o RTVS mediálny výbor do 15 dní od skončenia riaditeľa vo funkcii vypíše výzvu na podávanie prihlášok kandidátov. Ako o možných nástupcoch Zemkovej sa špekuluje o bývalých šéfoch komerčných televízií – Michal Gučík riadil televíziu TA3 a Václav Mika Markízu.

 

Odbory: Zemková bola ako svetlo na konci tunela

Zemkovej, ktorú dnes parlament odvolal, vyjadril podporu Odborový zväz masmédií. Šéfka odborárov Zdenka Baumanová prirovnáva Zemkovú k pestúnovi, ktorý sa o RTVS dokázal postarať bez toho, aby vyrobil dlhy.

"Keď sa konečne našiel pestún, ktorý dokázal, že je možné plnohodnotné fungovanie verejnoprávneho média aj bez vytvárania ďalších dlhov, akoby zasvietilo svetielko na konci tunela," napísala Baumanová vo vyhlásení. Poslancom vyčítala, že na základe podnetu jediného občana začali proces odvolávania Zemkovej pre nesplnenie oznamovacej povinnosti. "Teda nie pre nedostatočnú starostlivosť o zverený majetok, nie pre spôsobenú škodu," uviedla Baumanová. Poslanci navyše podľa nej ani nepovažovali za potrebné vypočuť si názor zamestnancov SRo, "rovnako, ako vás nezaujímal názor zamestnancov oboch inštitúcií počas uplynulých 20 rokov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok