Fico: Pri príjme nad 3246 eur sa daň zvýši o 6 percent

TASR
21.6.2012 11:20

Ficov kabinet zachová daň z príjmu fyzických osôb na 19-% úrovni iba do hranice príjmu 3246 eur. Vyhlásil to dnes po rokovaní Rady solidarity premiér Fico. Zdôraznil však že konsolidačné opatrenia sa "absolútne nedotknú 88 % zamestnancov."

Fico: Pri príjme nad 3246 eur sa daň zvýši o 6 percent
SITA

Slováci, ktorí mesačne zarobia vyššiu sumu, budú po novom platiť 25-% daň. "Ide iba o 1 % obyvateľstva," upozornil po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja premiér.

Zvýšená sadzba dane by sa mala týkať aj ústavných činiteľov, aj keď ich príjem nedosiahne stanovenú hranicu. Šéf vládneho kabinetu však pripomenul, že táto výnimka sa nebude týkať sudcov a prokurátorov. Títo budú platiť 25-% daň iba pri prekročení stanovenej hranice.

Fico oznámil aj celoplošné zvýšenie sadzby pri dani z príjmov právnických osôb zo súčasných 19 % na 23 %. "Týmto rozhodnutím definitívne končí rovná daň," avizoval. Podľa jeho slov ju považuje za škodlivú a len čas zhodnotí jej pozitívny či negatívny dopad na slovenskú ekonomiku.

Vláda tiež deklaruje snahu pokračovať v zodvodňovaní dividend, ktoré zaviedol ešte exminister práce Jozef Mihál zo SaS. Odvod bude po novom predstavovať zvýšených 14 %. Vzrásť má aj maximálny vymeriavací základ na odvody, ten má dosiahnuť päťnásobok priemernej mzdy v hospodárstve. "To sa dotkne tých, čo zarábajú viac ako 1200 eur," dodal premiér.

Ozdravovanie údajne väčšinu ľudí nezasiahne

Ozdravovanie verejných financií je postavené podľa slov premiéra na solidarite. "Naše opatrenia sa absolútne nedotknú 88 % zamestnancov na Slovensku," konštatoval.

Upozornil, že balíček konsolidačných opatrení nie je hračka v rukách vláda. "Nech by tu bola akákoľvek iná vláda, musela by pristúpiť k získaniu rovnakej sumy ako my," dodal s tým, že ich opatrenia sa nedotknú nízkopríjmovej a strednopríjmovej vrstvy obyvateľstva.

Opozícia, ktorú vyzval na ponuku vlastných návrhov, podľa neho nemá alternatívu. "Ich opatrenia sú antisociálne a v príkrom rozpore s tým, čo táto vláda realizuje," zdôraznil. Na jeho výzvu predložiť návrhy opatrení, reagovali strany KDH, Most-Híd a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok